Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem tévedés, 252 milliárd forintot költött két pizzára

Bitcoin Pizza Day
2010. május 22-én volt az első olyan alkalom, amikor bitcoinnal fizettek egy vásárlás során
Vágólapra másolva!
Május 22-én van a "Bitcoin Pizza Day", amit magyarranagyjából "Pizzáért bitcoin nap" formulaként lehet fordítani. 2010-ben ezen a napon egy Laszlo Hanyecz nevű férfi 10 ezer bitcoinnal fizetett két pizzáért. Ma ez 700 millió dollárt ér.
Vágólapra másolva!

Fontos nap május 22-e a kriptovaluták és a pizzák rajongóinak, különösen, ha mindkettő iránt egyformán érdeklődnek: 2010-ben ezen a napon történt, hogy az Egyesült Államokban, Floridában, Laszlo Hanyecz 10 ezer bitcoint fizetett pizzáért. Valójában két pizzáért – mint a férfi egy vele készült interjúban elmondta, ő csak egy pizzát szeretett volna rendelni a Papa John's pizzázóból, de kettő lett belőle. Az általa ajánlott 10 ezer bitcoint ugyanis valaki elfogadta, cserébe pedig pizzát rendelt abból számára, sőt, mindjárt kettőt, nagyméretűt, sok feltéttel, melyek ellenértéke 30-40 dollár körül lehetett Hanyecz szerint.

2010-ben a bitcoin még csak 1 éves volt. Bár minden kétséget kizáróan igazolni ezt nehéz, de afféle közmegegyezés alapján Laszlo Hanyecz bitcoinnal végzett pizzavásárlását tekintik 

a világ első olyan kereskedelmi ügyletének, amelyben kriptovalutával fizettek.

Az ügylet 14 év után újabb különös vetületet kapott: bár az azóta eltelt időszakban a bitcoin és más kriptvaluták árfolyama többször beszakadt, vagyis értékük jelentős részét elveszítették, de egy részük, közöttük a bitcoin is, újra és újra erőre kapott. Sőt: a bitcoin árfolyama az elmúlt hetekben sorra döntötte a rekordokat, és cikkünk készítésekor árfolyama 71 ezer dollár között mozog.

Bitcoin Pizza Day
2010. május 22-én volt az első olyan alkalom, amikor bitcoinnal fizettek egy  vásárlás során
Fotó: DadT/Twitter

Ez azt jelenti, hogy az a 10 ezer bitcoin, melyet Laszlo Hanyecz 2010-ben pizzáért (két pizzáért) fizetett, 

napjainkban kb. 700 millió dollárt, azaz nagyjából 252 milliárd forintot érne.

A 2010. május 22-én lebonyolított tranzakció emlékére május 22-ét így "Bitcoin Pizza Day"-ként tartják számon.

Nem meglepő, hogy az első bitcoinnal kereskedelmi árut lebonyolító férfitól időről időre megkeresik, hogy elevenítse fel a történteket, és persze beszéljen arról, hogy érzi magát most, úgy, hogy az a bizonyos 10 ezer bitcoin, melyet akkor pizzáért fizetett, manapság krőzusi gazdagságot jelentene számára. Egy TikTokon videóban tavaly ősszel megjelent bejegyzésben is megtekinthető egy vele készült interjú. 

@umpengpatot Today is Bitcoin Pizza Day! It was 22 May 2010, when Laszlo Hanyecz, a programmer, made history by buying two Papa John’s pizzas for 10,000 $BTC. At the time, the value was about P2.2k #cryptocurrency #crypto #bitcoin #bitcoinpizzaday ♬ original sound - Umpeng Patot

Az Origo több alkalommal foglalkozott a kriptovalutákkal, illetve a kriptoivaluták és a digitális pénzek közötti különbségekkel, valamint azzal, hogy leválthatja-e az aranyat a bitcoin.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről