A Fejlesztési Bank megveheti a Földgáztárolót

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank közvetlen egyedüli irányítást szerezzen az MMBF Földgáztároló Zrt. felett. A tranzakcióval a magyar állam megszerzi a Mol földgáztárolóját is. Korábban az MVM Magyar Villamos Művek irányítása alá kerültek az E.On tárolói.

Az MMBF üzemelteti a 2009-ben, Algyőn felépített, 1,9 milliárd köbméter kapacitású tárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén kívül kereskedelmi célú készleteket is tárol. A kormány célja az volt, hogy a gáz biztonsági készletezését állami tulajdonú tároló végezze.

Az MFB 2013. október 7-én kötött szerződést az MMBF 51 százalékának megvásárlására. A megállapodás szerint a Mol 72,46 százaléknyi részesedéséből 51 százalékot az MFB, 21,46 százalékot pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) szerez meg. Utóbbi részesedése 49 százalékra lesz.

A GVH közleménye szerint a többségi állami tulajdonban lévő MFB versenyjogi szempontból függetlennek minősül az összes többi többségi állami tulajdonban lévő vállalkozástól. Az MFB esetében a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter irányítási joga korlátozott, ugyanis az üzleti tervek jóváhagyása az MFB hatáskörébe tartozik. Ez alapján az MVM irányítása alá került korábbi E.On tárolók és az MFB által most megszerzett volt Mol tároló versenyjogi értelemben két egymástól független vállalkozás irányítása alatt áll, ezért a részesedésszerzés versenyaggályokat nem vet fel.