NFM: nem lesz gond a gázellátással

Vágólapra másolva!
Miközben Putyin az orosz gázexport felfüggesztésével ijesztegeti Európa vezetőit, a magyar szaktárca szerint nincs ok az aggodalomra.
Vágólapra másolva!

Az ország biztonságos földgázellátása szavatolt, a jelenlegi kereskedelmi szerződések garantálják a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Ha Ukrajna nem fizeti ki tartozásait a gázért, akkor Oroszország felfüggesztheti az exportot - írta tegnap az Origo a BBC-re hivatkozva. Putyin szerint kritikus helyzet állt elő a két milliárd dolláros tartozás miatt. Az Ukrajnán át futó gázvezetékek számos EU-tagországot látnak el gázzal, és a BBC szerint többen aggódnak amiatt, hogy a mostani feszült helyzet gázhiányhoz vezethet. Putyin levelet is küldött az „európai vezetőknek”, amelyben az áll, hogy részben vagy egészben felfüggeszti az Ukrajnán át történő gázexportját, amennyiben Ukrajna nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek.

Az NFM MTI-nek küldött írásos válaszából az derül ki, Magyarországon nem kell aggódni Putyin kemény fellépése miatt. A magyarországi földgáztárolók megkezdték a következő téli időszakra való felkészülést, és részlegesen átálltak a betárolásra. A rendelkezésre álló kereskedelmi és biztonsági földgázkészletek már a jelenlegi, összesen 1,3 milliárd köbméteres szint mellett is több hónapra elegendőek a biztonságos ellátáshoz, figyelembe véve az időjárási körülmények miatti mérsékelt felhasználást - írta a tárca.

A tárolókon túl Magyarország az alternatív földgázszállítási útvonalakra és a hazai termelésre is számíthat.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A külügyminiszter szerint Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.