Egy elemzés szerint a Mol 6 milliárd dollár veszteséget okozott az INA-nak

Vágólapra másolva!
A zárgábi kormány tanácsadói szerint a horvát olajvállalat óriási veszteséget szenvedett el amitt, hogy a Mol megszerezte az irányítását. A magyar cég szerint a tanulmányt nem pártatlan személyek írták.
Vágólapra másolva!

Az INA 6,2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el azóta, hogy a Mol irányítja a horvát olajipari vállalatot, írja a Jutarnji list. A lap az amerikai AT&Karney és a horvát Oil & Gas Consulting terjedelmes, 350 oldalas elemzésre hivatkozik. A tanulmányt a horvát kormány rendelte meg, és a tanácsadóknak azt kellett felmérniük, mekkora kárt szenvedett el az INA 2009 óta. Az elemzés megállapításait a Mol és a horvát kormány múlt heti találkozóján ismertették a magyarokkal, akik a lap szerint a megdöbbenéstől meg sem tudtak szólalni.

Az elemzés egyik szerzője Jasminko Umicevic, aki régóta a Mol egyik leghangosabb kritikusának számít Horvátországban, érdekeltségei pedig, információink szerint, jelentős veszteséget szenvedtek el azután, hogy a magyar vállalat megszerezte az INA irányítását. A tanulmány szerint az INA minden üzletága veszített értékéből, mert a cég nem tartalékolt megfelelő szénhidrogén mennyiséget és a szénhidrogén-kitermelés sem a szerződésben vállaltaknak alakult. 2009 után a tartalékok huszonhárom százalékkal csökkentek, a kitermelésük pedig harminc százalékkal, ami 5,6 milliárd dollár veszteséget okozott a horvát olajipari cégnek. Az elemzés szerint a Mol azt vállalta, hogy befektet a kőolaj- és földgáz-kutatásba, illetve a feldolgozásba és értékesítésbe, valamint a finomítók felújításába, írja az elemzésre hivatkozva a lap.

A Mol a „figyelemelterelésnek és taktikai manővernek” tekinti, hogy Ivan Vrdoljak, a horvát tárgyalóküldöttséget vezető horvát gazdasági miniszter olyan tanulmányból idézett, amelyet a „pártatlannak nehezen nevezhető Umicevic úr is jegyez". A társaság szerint a nagyjából 320 millió forintért készült tanulmány színvonalát és elfogultságát az is jelzi, hogy Vrdoljak ennek alapján 9,4 százalékra tette az INA hozzájárulását a horvát GDP-hez. "A valóságban az INA hozzájárulása a horvát GDP-hez évjárattól függően 1,5 százalék és 3 százalék között mozog”, írja közleményében a Mol.

A Mol javasolni fogja javasoljuk az INA felügyelőbizottságának, hogy kérje be a minisztériumtól a tanulmányt, tűzze napirendjére és tárgyalja meg a benne szereplő, az INA reputációját és tevékenységét érintő állításokat. "A Mol hivatalosan nem kíván Umicevic úr és baráti körének egyes állításaira reagálni, vagy azokat a tárgyalások részévé tenni, mert ezek a tárgyalások a jövőről kellene szóljanak, a múlt nézeteltéréseit pedig nemzetközi bíróságok döntik majd el", olvasható a közleményben.

A magyar vállalat szerint ugyanakkor a zágrábi minisztérium egy rossz szabályozással - mivel "szándékosan nem adott időt az INA-nak az általa bevezetett új jogszabályra való felkészülésre" - csak az elmúlt hónapban majdnem 30 millió euró kárt okozott az INA-nak, míg az elmúlt időszak szabályozásokból eredő összesített kára az INA számára meghaladja a 132 millió eurót.