Hol vegyünk gyógyszert, ha zárva a patika?

Hol vegyünk gyógyszert, ha vasárnap fáj a fejünk? Gyógyszerszekrény a Mol egyik budapesti benzinkútjánál, benzinkút, gyógyszer, illusztráció
Budapest, 2007. január 24. Gyógyszerszekrény a Mol egyik budapesti benzinkútjánál. A Mol öt benzinkútjánál már lehet recept nélkül kapható gyógyszert venni. A négy fővárosi és egy vidéki kútnál közel 50 féle orvosság kapható, köztük fájdalomcsillapítók és vitaminok. A gyógyszer kiválasztásában egy gép segít a vásárlóknak. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Utánajártunk, hol vásárolhatunk orvosságot, ha zárva a patika, és nincs a közelünkben ügyeletes gyógyszertár. Az eredmény meglepő, számos lehetőségünk van.
Vágólapra másolva!

Még 2007-ben fogadták el azt a rendeletet, amely lehetővé tette bizonyos, recept nélkül kapható orvosságok patikán kívüli forgalmazását. Az ügy akkoriban nagy port vert föl, sokan örültek, hogy végre nem kell gyógyszertárat keresni, ha fáj a fejük, a gyógyszerészek viszont aggódtak, hogy a konkurencia tönkreteszi majd az ő megélhetésüket.

Megszoktuk vagy elfelejtettük

Azóta eltelt 7 év, és a patikán kívüli gyógyszerárusítás ügye feledésbe merült. Nem reprezentatív felmérésünk alapján az emberek nagy része nincsen tisztában azzal, most lehet-e gyógyszert kapni a benzinkúton, vagy sem (legtöbben arra tippelnek, hogy nem). A helyzet azonban az, hogy lehet, sőt élelmiszerboltokban, drogériákban és gyógynövényüzletekben is. Ráadásul nemcsak papíron, hanem ténylegesen.

Elenyésző mennyiség

A patikán kívül árusítható gyógyszerek listáját az Országos Gyógyszerészeti Intézet határozza meg, a listán jelenleg 503 termék található, kínálat tehát van. Az egészségügyi államtitkárság kérdésünkre adott tájékoztatása szerint gyógyszertáron kívül körülbelül évi 200 ezer doboz gyógyszert adnak el, ehhez képest a teljes gyógyszerforgalom 2013-ban 288 millió doboz volt. A patikán kívül eladott készítmények forgalma a teljes gyógyszerpiac 0,071 százaléka, de még a patikákban eladott vény nélküli gyógyszerekének is csak 0,3 százaléka. A statisztikák alapján nem valósult meg a gyógyszerészek rémálma, a benzinkutasok nem szorították ki őket a gyógyszerárusításból.

Sok helyen tartanak

Azt, hogy milyen üzletekben, benzinkutakon lehet orvosságot árusítani, az ÁNTSZ szabályozza (ellenőrzi, hogy az adott hely megfelel-e az előírásoknak, és kiadja az engedélyt). Ezen a listán 608 helyet sorolnak fel, ehhez képest az országban évek óta 2300 körül mozog a gyógyszertárak száma. Más szóval nem egészen négyszeres a gyógyszertárak aránya. Ha hasogató fejfájással kétségbeesetten gyógyszerárusító hely felkutatására indulunk, statisztikailag 1:4 az esélye annak, hogy az utunkba eső első vásárlásra alkalmas üzlet nem patika lesz, ami annyira nem rossz. Már ha tudunk róla, hogy az adott benzinkúton tartanak gyógyszert, és tudatlanságunkban nem megyünk el mellette.

Tényleg tartanak

Végeztünk egy kisebbfajta személyes felmérést arról, valóban tartanak-e gyógyszert azokban az egységekben, amelyeknek erre engedélyük van. Fejfájás-csillapítókat kerestünk, mert úgy gondoltuk, leginkább ilyesmit kereshetnek benzinkúton vagy élelmiszer-áruházban. A vizsgálat nem reprezentatív, de arra jutottunk, hogy mindenhol tartanak valamilyen fejfájás-csillapítót, a legtöbb helyen még választék is van. Pontosabban majdnem mindenhol: az egyik felhívott vidéki üzletben kiszúrták, hogy pesti számról beszélünk, ezek után semmiféle kérdésünkre nem voltak hajlandóak válaszolni. Arra a legtöbb helyen figyelmeztettek, hogy tájékoztatást, tanácsot nem adhatnak.

Piacvezető a DM

A drogéria-üzletlánctól megtudtuk, 140 ezer doboz gyógyszert értékesítenek évente, ezzel az eladások 70 százalékát ők bonyolítják le. 288 boltjukban több mint 30-féle orvosságot tartanak, elsősorban vitaminokat, megfázás elleni gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, kenőcsöket. 7 évvel ezelőtt nagyobb termékkínálattal indítottak, ezt folyamatosan csökkentették, így az eladások is estek valamelyest. Erre azonban számítottak.

Bővíthet a Mol

A benzinkúthálózatot üzemeltető olajtársaság kérdésünkre jelezte, jelenleg 135 kútjuknál lehet gyógyszert kapni. Forgalmi adataikról nem akartak nyilatkozni, de annyit elmondtak, 30-40-féle terméket tartanak, az eladások az elmúlt években nagyjából egyformán alakultak. Úgy látják, „van igény erre a szolgáltatásra”, nem tervezik megszüntetni. Sőt gondolkodnak az árusítóhelyek számának bővítésén, ha azt a forgalom indokolja.