EGT Alapból újult meg a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola

Vágólapra másolva!
Külső és belső szigetelés, nyílászárócsere és napelemek apasztják a villanyszámlát a zuglói Móra Ferenc Általános Iskolában. Az épület energiahatékonysági felújítása az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap 252 millió forintos támogatásával valósult meg.
Vágólapra másolva!

Az iskola épületét az energiahatékonyság javítása érdekében a homlokzat 14 cm, a tető 15 cm vastag hőszigetelést, kicserélték a nyílászárókat, a tetőre 32,34 kilowattos napelemes rendszert telepítettek, és megtörtént a gépészet komplex korszerűsítése is. Utóbbi során kicserélték a pumpákat, a termosztatikus radiátorszelepeket és a csöveket is.

A megújult épület tudatos használatának segítésére intelligens épületfelügyeleti és menedzsment rendszert építettek ki, amely lehetővé teszi a fejlesztéssel érintett gépészeti és villamos rendszer korszerű működtetését, valamint az energiafogyasztás optimalizálását. Az új rendszer megismeréséhez és az okos megoldások mielőbbi elsajátításához a projekt keretében tíz tanár és két üzemeltető kapott megfelelő képzést.

Az iskola a szemléletformálásra is kiemelt hangsúlyt helyezett, a gyerekek rajz- és esszéíró versenyen vettek részt, illetve prezentációkat készítettek, hogy a hónapokon át zajló felújítási munkálatokat ne csak átvészeljék, hanem meg is értsék, sőt, a későbbiekben tudatosan követni is tudják annak alapelveit. A felelős gondolkodás elmélyítésére a projekt keretében azonban nemcsak a diákok, hanem a teljes tanári kar, sőt, a szülők és a lakosság energiahatékonysággal kapcsolatos ismereteinek bővítése és a jó példák tudatosítása is megtörtént.