Rosszul néz ki, és a pénzét is eszi

Vágólapra másolva!
A vízkő ott is bajt okoz, ahol szabad szemmel nem láthatjuk.
Vágólapra másolva!

A magyar háztartások többségében kemény a víz, de ezt nem érdemes félvállról venni. A kemény víz okozta vízkőlerakódás nem csak szépészeti probléma, és nem is az a legnagyobb gond vele, hogy foltot hagy mindenen, vagy hogy vízkövet képez a szanitereken, a csaptelepeken. A vízkő ugyanis alattomosan rongálhatja a drága háztartási gépeket, a fűtési rendszert, így előfordulhat, hogy bármennyire is korszerű berendezések mellett döntünk, néhány év múlva újra beruházhatunk.

A rossz hír az, hogy a vízkövet, különösen a háztartási gépekben és a fűtési rendszerben keletkező lerakódásokat, a nagymamánktól ismert ecetezéssel, vagy erős vízkőoldóval lehetetlen tartósan kezelni. Igazi megoldást a BWT vízkezelő vállalat szakemberei szerint az nyújt, ha a vizet lágyítjuk és méghozzá ott, ahol az belép az otthonunkba. Attól sem kell félni, hogy egy ilyen rendszer elrontja a fürdőszoba vagy a konyha stílusát, hiszen például a BWT AQA PERLA központi vízlágyító berendezését nem kell látnunk, csak ha akarjuk.

Forrás: Origo

Spóroljon az idejével

Egy átlagos háztartásban éves szinten nagyjából összesen 7 napot* is eltölthetünk a fürdőszobánk sikálásával. Ahol kemény a víz, ott ennek „örömeit” nem kell ecsetelni, hiszen ott már az első fürdés után láthatóvá válnak a vízkő nyomai, és kezdhetjük elölről a munkát. Ráadásul azt is jó tudni, hogy egy kemény vízzel működő háztartásban napi két tusolás mellett akár már kevesebb, mint három hónap alatt érzékelhetően csökkenhet a vízsugár ereje. A BWT lágy víz használata mellett sokkal kevesebbszer kell majd szivacsot és vegyszert ragadni, hiszen kevésbé képez foltokat a szanitereken, így nem kell ezreket költenie a folyamatos vegyszer utánpótlásra, és kímélheti a környezetet is.

(*napi 30 perc takarítással számolva)

Forrás: Origo

Nem a mosógép tehet róla

Ha a mosógép túl sok áramot fogyaszt, akkor elképzelhető, hogy a fűtőszálat és a mozgó alkatrészeket már megtámadta a vízkő. Ez lágy vízzel könnyen orvosolható: mivel lágy víz esetén a gépben nem képződik vízkő, hatékonyabban tud működni, így sokat megtakaríthatunk a villanyszámlán. Ráadásul kedvenc ruháinkat is jobban óvhatjuk a textilszálakon lerakódó mosószer- és vízkőmaradványoktól – sokkal puhábbak lesznek, így jobb érzés viselni őket.

Forrás: Origo

Ha fulladozik a bojler

1 milliméter vízkő lerakódása a fűtőszálakon akár 10 százalékkal is csökkentheti a fűtési teljesítményt. Ez azért van így, mert a vízkő remek szigetelő anyag, ami leginkább a bojlerben válik ki, ahol a legmagasabb a hőmérséklet. A bojlernek emiatt több energiára lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a kívánt hőfokot, ami megint csak pénzt vesz ki a zsebéből. Még nagyobb a gond akkor, ha a lerakódás egy része leválik, és eltömíti a bojler szelepeit, károsítja az alkatrészeket, így hosszabb távon valószínűleg beruházhat egy új egységbe. A lágy vízzel azonban ezen problémák jó része megelőzhető.

További információk a témában: www.bwtviz.hu