<P>Jelentős kenyérár-emelés várható</P>

Vágólapra másolva!
Augusztus elején jelentős mértékben, mintegy 25 százalékkal szeretnék emelni a kenyér árát a pékek a magas búzaárakra hivatkozva. Szakértők szerint a hosszú aszály ellenére a termés nem olyan rossz, mint várták, ezért a búza ára szeptember közepére csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Bánki László, a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke elmondta: már áprilisban is szerették volna termékeik árát növelni, ám kísérletük megbukott a kereskedők ellenállásán. Most azonban elkerülhetetlen a kenyér és a pékáruk árának emelése, mert a liszt ára jelentősen, 25 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben.

Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára az áremelkedésekről szólva kijelentette: a búza tavalyhoz képest tonnáként 5-8 ezer forinttal drágult, ezért a lisztet a molnárok mintegy 25-30 százalékkal adják drágábban a felhasználóknak. Hozzátette: hogy a jelenlegi mintegy 30 ezer forintos tonnánkénti búzaár tovább emelkedhet, mert a termelők jelentős része a további áremelkedésben bízva egyelőre nem adja el terményét.

Keresztesi Szergej, a Hungarograin ügyvezető igazgatója árutőzsdei tapasztalatokra hivatkozva úgy vélte, hogy a magyar búzapiac elszakadt a világpiaci ármozgásoktól. Az áremelkedés okát Keresztesi a hosszú aszályban és a bizonytalan terméskilátásokban látja. A pesszimista termésbecslések azonban nem igazolódtak, mert a vártnál több búza terem, ami később leszoríthatja az árakat. A gabonapiac várhatóan szeptember közepére nyugszik meg, s ekkor csökkennek majd a jelenleg igen magas tonnánkénti árak.

(MTI)