Vágólapra másolva!
A jövő héten megkezdi az adóhivatal azoknak a felszólító leveleknek a kiküldését, amelyekben mintegy 9 ezer önálló tevékenységet folytató magánszemélyt szólít fel nyilatkozattételre, illetve szja-bevallásuk módosítására. Ennyien nem érték el ugyanis a Pénzügyminisztérium szabta jövedelemküszöböt.
Vágólapra másolva!

A keveset vallók toplistáján továbbra is a közúti teherszállítók, az ügynöki tevékenységet végzők, a vegyeskereskedést vezetők, a taxisok, a szobafestők, fodrászok, valamint a büfé-falatozót üzemeltetők szerepelnek. Az idén a tavalyi 13-14 ezernél jóval kevesebben: 9 ezren kapnak felszólítást, és csökkent a mulasztási bírság összege is. Míg a korábbi években akár 100 ezer forintra is büntethette az APEH azt az adózót, aki nem vagy hiányosan küldte vissza a nyilatkozatot, idén a bírság legfeljebb 20 ezer forint lehet. Ez a büntetés azonban nem zárja ki, hogy valakit a továbbiakban ellenőrzésre kijelöljenek, és az adóhatóság becsléssel állapítsa meg a magánszemély szja-alapját - hívták fel a figyelmet az Operatív Főosztályon.

Lehetőség van önellenőrzésre, de legalább a jövedelemküszöbre kell helyesbíteni a bevallást.

Idén is kimaradnak a felszólításból az átalányadózók, a három évnél rövidebb ideje tevékenykedő vállalkozók, valamint azok a főállású egyéni vállalkozók, akiknek a bevallott összjövedelme maximum 15 százalékkal marad el a megszabott határtól, de eléri a tavalyi minimálbért. Nem kell tartaniuk a postástól az őstermelőknek és azoknak a nyugdíjas vállalkozóknak sem, akiknek a jövedelme elérte a tavalyi minimálnyugdíjat,

Tavaly 218-an végeztek önellenőrzést a felszólítás hatására, 1258 főt bírságolt meg az APEH, mert nem tettek eleget nyilatkozási kötelezettségüknek, 260 magánszemélyt pedig ellenőriztek a revizorok.

G. Tóth Ilda

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH