<P>Nem számítanak a betéti kamatok emelésére</P>

Vágólapra másolva!
Piaci elemzők szerint a betéti kamatok csökkenése megtorpanhat a júliusi vártnál nagyobb inflációs adatok következtében. A kamattrend megváltozására, azaz kamatemelkedésre azonban ugyancsak nem számítanak. Az OTP és a Postabank adataiból kitűnik, hogy az átlagosnál jobbnak látszó kamat lényegesen növeli az egyes betéti termékek vonzerejét.
Vágólapra másolva!

Az OTP Banknál jól érzékelhető a lakossági betétállomány növekedésének egyre lassuló üteme. Az előző év folyamán 8,3 százalékkal nőttek a lakossági betétek, az idei félévvel záródó 12 hónap alatt viszont már csak 5,6 százalékkal. A bank eközben nem veszített piaci részéből, adatai szerint 1999 és 2000 félévének végén egyaránt a lakossági forintbetétek 43 százalékát kezelte. Az OTP-nél vezetett folyószámlákon elhelyezett pénzek esetében a látra szóló betétek növekedési üteme magasabb volt, mint a lekötött betéteké.

A banki értékpapírok, illetve a betéti jellegű okiratok állománya eközben folyamatosan csökken, 1999. és 2000. júniusának vége között 27,5 százalékkal, 19,7 milliárd forintra. A Merkantil Bank Mobil Betétje eközben szembe úszik az árral, 1999. november végi bevezetése óta egyenletesen nő az állomány, annak ellenére, hogy a 90 naponta kamatprémiummal honorált betét alapkamata évi 13 százalékról 9 százalékra csökkent. A Mobilba betett pénz 15,4 milliárd forint volt a félév végén, s mára 17,8 milliárdra nőtt. A betét gazdái szerint sokan azért kedvelik a terméket, mert az első 90 napos lekötési idő elteltével kamatveszteség nélkül lehet kivenni róla a pénzt, tehát látra szóló betétként működik, ehhez képest azonban vonzó a hozama.

A Postabank napokban közzétett féléves betéti adatai is a folyószámlákon levő látra szóló állomány dinamikus növekedéséről tanúskodnak, hiszen míg fél év alatt közel 1 milliárd forinttal 20,6 milliárd forintra nőtt a összegük, addig az utóbbi másfél hónap alatt már további több mint 3 milliárddal 23,9 milliárd forintra növekedtek. Az állomány növekedése azonban részben a számlaszám bővüléséből fakad, de az is igaz, hogy eközben a lekötött betétek nem nőttek ekkora ütemben.

Amennyiben a Postabank módosítana az elkövetkező időben kamatain, valószínűleg a postán forgalmazott papíros alapú betéteknél csökkentene, ezt a drága forrást ugyanis a bank tudatosan apasztaná és átterelné folyószámláira lekötött betét formájában. A banki szándék az első félévben részlegesen érvényesült is, hiszen a betéti okiratok állománya az év végi 106,8 milliárd forintról 78,3 milliárdra csökkent, miközben a számlán lekötött betétállomány 7,6 milliárddal nőtt. Azóta a betéti okiratokba fektetett pénz ismét növekedésnek indult, és augusztus közepére 79,8 milliárdra bővült. A papírok növekvő népszerűségét valószínűleg az időközben erőteljesebben süllyedő banki kamatokhoz képest változatlan, immár ismét vonzó kamatszintben kell keresni.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

OTP

Postabank