Vágólapra másolva!
Kétséges, hogy az adótitok korlátozó rendelkezései miatt a jövőben auditálják-e az évi 1800 milliárd forinttal gazdálkodó társadalombiztosítási alapokat a könyvvizsgálók. Az Állami Számvevőszék jelentésében teljes körű könyvvizsgálatot javasol a kormánynak, részben azért, mert a tavalyi bevételek között 20,8 milliárd forintot tévesen könyveltek az Egészségbiztosítási Alap javára.
Vágólapra másolva!

A társadalombiztosítási (tb) alapok gazdálkodását nagymértékben javítaná, ha a napi működés során meghonosodna az auditszemlélet, ám a jelenlegi jogszabályi korlátozások miatt nem biztosított az alapoknál a teljes körű könyvvizsgálat lefolytatása - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Cselőtei Istvánné, a tb-alapok könyvvizsgálója, a KPMG Pentaudit Kft. ügyvezető igazgatója. A cég az egészségbiztosítási és nyugdíj-biztosítási alap tavalyi beszámolóját - amit a napokban terjesztett a kormány a parlament elé - korlátozó bejegyzéssel auditálta, mivel az adóhivatal nem tette lehetővé a folyószámla-könyvelési rendszer vizsgálatát. A hazai könyvvizsgálók által elfogadott nemzetközi sztenderdek szerint a vizsgálati hatókör korlátozásával a jövőben egyik könyvvizsgáló sem vállalhatja az auditálást, mivel a mérlegfőösszeg 40-50 százalékára rúgó bevételeket nem ellenőrizheti - mondta Cselőtei Istvánné.

A tb-alapok könyvvizsgálója a folyószámla-nyilvántartási szabályokat megismerhette, így a rendszerről képet alkothatott. Az Állami Számvevőszék a jelenlegi szabályok szerint is megismerheti az adótitkokat, így konkrét folyószámlákat a számvevők idén is ellenőriztek - reagált Radovits Attila, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezetője.

Az Állami Számvevőszék vizsgálati jelentésében - ennek ellenére - javasolja a kormánynak a korlátozások föloldását, mivel enélkül a könyvvizsgáló nem alkothat teljes és valós képet az alapok gazdálkodásáról - vélekedtek a számvevők. Az adóhivatal 1999 januárjától foglalkozik a tb-járulékok beszedésével, a folyószámlák könyvelésével. A tavalyi induló évben az adóhivatal évközi könyvelésben nem tudta elkülöníteni az egységes járulék-folyószámlára befolyó bevételeket a nyugdíj-, illetve az egészségbiztosítási alap között, így csak idén derült ki, hogy a nyugdíjalapot illető 20,8 milliárd forintot az egészségbiztosítónak utaltak - olvasható az ÁSZ jelentésben.

- A tavalyi elszámolási szabályok egyszerűsödtek, idén a két tb-alap bevételei önálló számlákra érkeznek, s nem utólag különítik el közös számláról - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Radovits Attila. - Az adótitok korlátozó szabályai miatt a tb-alapok könyvvizsgálói nem kaphatják meg az egyedi járulékfolyószámla-nyilvántartást. A Pénzügyminisztérium tiszte - indokolt esetben - jogszabály módosítását kezdeményezni, de adatvédelmi megfontolások, illetve a hivatal és az adófizetők közötti bizalom megőrzése miatt nem lenne szerencsés az adótitok kötöttségén oldani - tette hozzá. A tb-alapok felügyeletét ellátó pénzügyminisztériumi államtitkár, Frajna Imre nem kívánt kérdésünkre állást foglalni a könyvvizsgálat kérdésében.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)