Bővült a kiskereskedelmi üzlethálózat

Vágólapra másolva!
Az idei év második negyedévében az előzetes adatok alapján 7 600 üzletet nyitottak meg és 5 500 üzletet zártak be, így három hónap alatt 2 100 üzlettel, 1,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi üzlethálózat - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

A második negyedév végén 105 ezer gazdasági szervezet mintegy 154 ezer kiskereskedelmi üzletet üzemeltetett Magyarországon. A statisztikai hivatal korábbi jelentése szerint az első negyedévben 0,9 százalékkal, 1.400 üzlettel bővült a kiskereskedelmi üzlethálózat, és március végén elérte a 152 ezret.

A KSH tájékoztatója szerint a növekedést részben az új bevásárlóközpontok megjelenése okozta, a budapesti Eurocenter és Rózsadomb, a miskolci, szegedi és nyíregyházi Plaza, a veszprémi belvárosi üzletház.

Az ezekben nyílt új üzletek száma az összes üzletszám növekedéséből ugyan csak 10 százalék alatti volt, teljes felfutásuk után arányuk azonban ennél jelentősebb lesz - áll a közleményben. A beruházási adatok szerint a következő időszakban tovább folytatódik a kiskereskedelmi üzlethálózat bővülése. Több nagy bevásárlóközpont, hipermarket építése van folyamatban, amelyek között a korábbiaknál nagyobb számban találhatók vidéki létesítmények.

A tájékoztatóból kiderül az, hogy a főbb országos üzlet ellátottsági mutatók 2000. március vége és június vége között emelkedtek: a 10 000 lakosra jutó kiskereskedelmi üzletek száma 151-ről 153-ra, az 1 négyzetkilométerre jutó üzletszám 1,6-ról 1,7-re nőtt.

Területi bontásban vizsgálva a működő üzletek száma a leggyorsabban a közép-magyarországi régióban nőtt, Budapesten 660, Pest megyében 190 üzlettel. Az átlagosnál dinamikusabban bővült a dél-dunántúli és az észak-alföldi régió üzletszáma is. Ennek megfelelően 2000. június 30-ra az országos üzlethálózaton belül tovább nőtt, 26,5 százalékra a közép-magyarországi régió súlya, a többi térség az országos üzletszámból 11 és 15 százalék között részesedett - derül ki a közleményből.

Település-típusonként vizsgálva 2000. június 30-án a kiskereskedelmi boltok közel 18 százaléka Budapesten, 24 százaléka megyei jogú városokban, 32 százaléka a többi városban és 26 százaléka községekben üzemelt. A második negyedévben, a leggyorsabb ütemben a fővárosi üzletszám nőtt, emellett a többi népességnagyság szerinti településkategóriában is emelkedett az üzletek száma.

A tájékoztató rámutat arra is, hogy üzlettípusonként vizsgálva 2000. júniusban az ország kiskereskedelmi üzlethálózatának 34 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 24 százalékát a kultúr- és egyéb iparcikk-üzletek, 18 százalékát a textil-, ruházati és lábbeli-üzletek, 12 százalékát a bútor-, műszaki és vasáru-üzletek, közel 5 százalékát a gépjármű- és gépjárműalkatrész-üzletek tették ki.

A második negyedévben közel 2200-zal nőtt a társas vállalkozások által üzemeltetett kiskereskedelmi üzletek száma, az egyéni vállalkozások által elért boltok növekedése közel 400 volt. Ezzel ebben a negyedévben első alkalommal múlta felül a társas vállalkozások üzleteinek száma az egyéni vállalkozások üzleteinek számát. A közlemény szerint az országos üzletszámon belül a társas vállalkozások által üzemeltetettek aránya a március végi 49,2 százalékról június végére 49,9 százalékra nőtt, miközben az egyéni vállalkozók üzleteinek aránya 49,9 százalékról 49,4 százalékra csökkent.

(MTI)