<P>Előteremtették a nyugdíjemelés fedezetét</P>

Vágólapra másolva!
Novemberben 2,6 százalékkal emelik - januárig visszamenő hatállyal - a nyugdíjakat, s további 0,4 százaléknyi késedelmi kamatot is megkapnak tizenegy hónapra a nyugdíjasok - döntött kedden a kormány. Jövőre a korábban tervezett három százalékkal szemben csupán két százalékkal csökkentik a munkaadók által fizetendő társadalombiztosítási járulékot, az így felszabaduló 37 milliárd forintból jövő januárban mintegy 10,5 százalékos nyugdíjemelésre kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

A magasabb infláció miatt a januári 8 százalékos nyugdíjemelésen felül további 2,6 százalékkal emelik a nyugdíjakat novemberben. A november végén, december elején postára kerülő nyugdíjak mellé 0,4 százaléknyi késedelmi kamatot is fizet a büdzsé, így 33 200 forintos átlagnyugdíj esetében 10 956 forint elmaradt járadékot fizetnek ki - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő.

A kormány támogatta azt az adómódosító javaslatot, mely szerint jövőre nem 3, hanem 2 százalékponttal csökken a munkaadók által fizetendő 33 százalékos tb-járulék. Az így felszabaduló 37 milliárd forintból a törvény szerint járó 7,3 százaléknál nagyobb, mintegy 10,5 százalékos nyugdíjemelésre kerülhet sor januárban - Járai Zsigmond pénzügyminiszter múlt heti közlése szerint.

A haderőreform részeként a miniszterek döntöttek a kétharmados honvédelmi törvény módosításáról. A kabinet a 2002 februárjától bevonulóknak a jelenlegi 9 hónappal szemben már csak féléves sorkatonai szolgálatot írna elő. A szerződéses létszámot növelendő bevezetnék a nettó 150-200 ezer forintos toborzópénzt. Javasolják az önkéntes tartalékos szolgálat bevezetését, amely független lenne a tervezett nemzetőrségtől - közölte a kormányszóvivő.

A köztisztviselői törvény módosítása is végső formát öltött a keddi kormányülésen, melynek részeként kiterjesztenék a felsőoktatási ösztöndíjrendszert, bevezetnék a téli, nyári (tizenegyedik, illetve tizenötödik havi) illetményt.

A törvényjavaslat szerint vezető posztokat csak pályázati úton lehetne betölteni. A kormány 300 fős főtisztviselő, valamit 200 fős főtiszti kar felállítást javasolja 2001-2002-től ütemesen, melynek tagjait a miniszterelnök nevezné ki. Valamennyi köztisztviselőknek - valamint háztartásukban élő családtagjainak - rendszeresen vagyonnyilatkozatot kell a jövőben tenni, e nyilatkozatok valóságtartalmát egy önálló szervezet ellenőrizhetné. A törvényjavaslat mellékleteként a kormány köztisztviselői etikai kódexet is a parlament elé terjeszt.

Jövőre több mint 20 milliárd forintot fordít a költségvetés az önkormányztok címzett támogatásaira. A kormány tegnap 31 új program befogadásáról döntött öszszesen 2 milliárd forint értékben. Támogatások egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, valamint vízsgazdálkodási beruházásokhoz kapcsolódnak.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A Magyar Köztársaság Kormányának honlapja