Vágólapra másolva!
Ez év júliusig 32,6 milliárd forintot halmoztak fel a magánnyugdíjpénztárak, ez mindössze 46 százaléka az egész évre tervezett közel 70 milliárd forintos bevételnek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A taglétszám az indulástól dinamikusan növekszik, ám az átlagos befizetés egyre inkább elmarad az átlagkereset alapján elvárható mértéktől. Júliusban a 2,1 millió nyugdíjpénztártag jövedelme után átlagosan 2083 forint magánpénztári tagdíj folyt be a számlákra. Ezzel szemben a tagdíjnak 5214 forintnak kellett volna lennie bruttó 86.892 forintos átlagbér alapján. Sőt, ez a havi 2083 forintos befizetés mindössze 553 forinttal több a minimálbér alapján számított átlagos, havi 1530 forintos tagdíjnál.

Szakértőket idézve a Világgazdaság megállapítja: a pénztártagság zöme az idén is kevesebb pénzt halmozhat fel a nyugdíjpénztári megtakarításaiban, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy 15 év múlva a normajáradékot (azaz az állam által garantált legkisebb magánpénztári nyugdíjat) megkaphassa. Ráadásul a magánkasszák is gondban lehetnek, mivel e kevés befizetés csak részben fedezi majd a működtetés költségeit, így a kockázati tartalékalap feltöltése sem lehet zökkenőmentes.

(MTI)