Növekvő forgalomra számítanak a fővárosi ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
A fővárosi ingatlanpiac forgalmának enyhe növekedését várják a következő hónapokban a vállalatok, az ingatlanforgalmazó és fejlesztő cégek - mondta csütörtökön Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Wallis Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával augusztusban készített felmérésről Akar László közölte: a megkérdezettek a lakáspiacon továbbra is konjunktúrára számítanak, bár az előző, júniusi felméréshez képest optimizmusuk csökkent. Az iroda-, üzlethelyiség- és raktárpiacon a forgalom jelentős növekedésére számítanak. Akar László elmondta: 210 vállalat, 19 ingatlanforgalmazó, illetve 7 fejlesztő cég válaszait dolgozták fel a felmérés során. Ez a megkérdezettek 6,2 százalékát jelenti, az arány megfelel a nemzetközi reprezentativitási átlagnak.

A válaszadók árnövekedésre vonatkozó várakozásai a legutóbbi felmérés óta néhány százalékkal mérséklődtek. Így az év során a lakóingatlanoknál 10-16 százalékos, a telkeknél 14-18 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. Az iroda-, az üzlethelyiség-, a raktár-, az üzemcsarnok- és az üdülőárak esetében mindössze 4-8 százalékos növekedésre számítanak, ami némely szegmensben reálérték-csökkenést jelenthet.

A felmérésből kiderül, hogy a vállalatok ingatlankereslete nő. Ezen belül azonban csökkent az érdeklődés az üzlethelyiségek vásárlása és a raktárak bérlése iránt. A többi ingatlantípus esetében növekvő keresletről számoltak be a fővárosi vállalkozások. A válaszokból megállapítható az is, hogy az ingatlantípusok közül az irodák és raktárak értéke jelentősen nőtt, miközben az üzletek esetében csak kis értékemelkedés várható.

Az ingatlanfejlesztők várakozása szerint eladási áraiknál a növekedési ütem kisebb lesz, mint a beszerzési árindex, vagyis várhatóan a nyereségük csökkenni fog. Az ingatlanforgalmazók is profitcsökkenést várnak, ennek ellenére a válaszadók optimistán látják vállalkozásaik következő negyedévi helyzetét.

Akar László szólt arról is, hogy felmérésük szerint a fővárosi új ingatlanok árai 25-30 százalékkal magasabbak a használtaknál. Véleménye szerint a pénzügyi befektetéseknek nem kedveznek a jelenlegi gazdasági viszonyok, a tőzsdén sem várnak jelentős növekedést, ezért reális lehetőség van arra, hogy a vállalkozók és a lakosság is még inkább az ingatlanbefektetések felé fordul.

Akar László elmondta: kísérleti jelleggel, most először Pest megyei vállalatokat is megkérdeztek. A visszaérkezett 75 válaszból kiderült, hogy a Pest megyei cégek ingatlankereslete stagnál, ezen belül az irodapiac élénkül, az üzlet- és raktárpiacon viszont keresletcsökkenés figyelhető meg. A nettó vásárlások, a bérletek, az érték és árindexek összességében enyhe ingatlanpiaci konjunktúrát vetítenek előre a Pest megyei vállalatok körében.

(MTI)