<P>Ideiglenes a gázárról szóló megállapodás</P>

Vágólapra másolva!
Már jövőre liberalizálhatják a gázpiacot azon nagyfogyasztók számára, akiknek novembertől magasabb gázárat kell fizetniük. A Gazdasági Minisztérium illetékese szerint a gázárakról szóló megállapodás csak átmeneti, mert a kormány vissza kíván térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a nagyobb fogyasztók kevesebbet fizessenek egy egységnyi energiáért.
Vágólapra másolva!

Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy keddi konferencián azt mondta: a kormány és a Mol Rt. megállapodása nyomán kialakult helyzet csak átmeneti megoldását jelent, mert a kormány a jövőben vissza kíván térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a nagyobb fogyasztók kisebb összeget fizessenek egy egységnyi energiáért.

Jelenleg a fogyasztók átlagosan 26,5 forintot fizetnek egy köbméter földgázért. A lakosságnak ennél többe, 32,1 forintba, a nagyfogyasztóknak pedig kevesebbe, 24 forintba kerül egy köbméter gáz. A kormány és a Mol megállapodása értelmében a lakossági tarifa a következő években nem változik jelentősen, míg az ipari fogyasztók novembertől 43 százalékkal drágábban juthatnak földgázhoz. Az áremelés hatására a nagyfogyasztók magasabb összeget fizetnek majd egységnyi energiáért, mint a lakossági felhasználók.

Hónig Péter elmondta: Magyarország éves gázfogyasztása 12 milliárd köbméter, amiből a jelenlegi áremelésből kimaradó, vagyis kedvezményezett kör 4,6 milliárd köbmétert fogyaszt.

A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar lakosság érzékenyebben reagál az energiaárak változására, mint az uniós országok polgárai. Ennek oka, hogy míg egy átlagos magyar család kiadásainak 15 százalékát teszik ki az energiaköltségek, addig az unióban - a magasabb fizetések miatt - csak az összes kiadás 3-5 százalékát.

A villamos energia árának alakulásáról szólva a helyettes államtitkár kijelentette: a nagyfogyasztók árai jelenleg is közelítenek az uniós szinthez, ezért a liberalizáció áresést okozhat, mivel a nemzetközi piacokon is ez a trend a jellemző. Ugyanakkor a lakossági árak elmaradnak az unió átlagától, így ebben a szegmensben valószínűleg nem csökkennek az árak. A helyettes államtitkár megerősítette: a villamos energia piacán 2002-ben 25 százalékos liberalizáció várható.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Leválasztották a Mol gázüzletágát
(2000. október 20.)

A kormány és a Mol megállapodott a gázárról
(2000. október 17.)