Visszaállamosítják a konzervipart?

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság információi szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) most folyik a belső egyeztetése annak az előterjesztés-tervezetnek, amelyben a tárca a Miniszterelnöki Hivatallal karöltve javasolja a kormánynak a konzervipar reorganizációját. Az állami segítség kapcsán szóba került az ágazat egy részének esetleges állami tulajdonba vétele is.
Vágólapra másolva!

A kormány korábban megbízta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki a tartósítóipari szakágazat ötéves reorganizációs programját. Mostanra a tartósítóipari szövetségek bevonásával elkészült az előterjesztés, amely azonban még nem esett át a tárcaközi egyeztetésen. Ezeken a megbeszéléseken dől el, hogy miként segít, ha segít egyáltalán az állam a hitelek visszafizetésére képtelen tartósítóipari vállalatokon.

Az egyik lehetőség az, hogy az állam kifizeti a hitelek tőkerészét a társaságok helyett. Másik lehetőségként az is fölvetődött, hogy - a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrészei kapcsán felvetődött megoldási lehetőséghez hasonlóan - a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül átvállalhatná a társaságok kereskedelmi bankoktól felvett hiteleit, sőt akár tulajdonrészt is szerez a megsegített cégekben.

(MTI)