<P>Kereskedelmi bankok hitelezik az M3-as autópálya építését</P>

Vágólapra másolva!
Hitelt kell felvennie a Nemzeti Autópálya Rt.-nek ahhoz, hogy kifizethesse az építőknek járandóságaikat. A Népszava értesülése szerint az OTP vezeti a kölcsönre szerveződő együttműködést.
Vágólapra másolva!

A Népszava információi szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az OTP Bank Rt. által vezetett bankkonzorciumtól venne fel kölcsönt az autópálya-építések idei finanszírozásához. Úgy tudjuk: a sztrádaberuházások pénzügyi hátterének megteremtésével megbízott MFB csaknem húszmilliárd forint hitelhez szeretne hozzájutni. A hitelfelvételi feltételekről - kamat, futamidő - egyelőre nem tudni, a tranzakció részleteiről a jövő héten egyeztet majd a két pénzintézet. A szindikált hitel felvételéről szóló megállapodást előreláthatólag a jövő hét második felében írják alá a felek. (A Népszava úgy tudja: az OTP által vezetett bankcsoport megszerezte az autópálya-kötvények kibocsátási jogát.)

A hitel-megállapodásban szereplő összeg, az egyezség aláírása után, folyamatosan állna a pálya-építések irányítását ellátó Nemzeti Autópálya (NA) Rt. rendelkezésére. Az autópálya-vállalat ebből fizetné ki az idén elvégzett építési munkálatokat: az M3-as autópálya továbbépítését, az M7-es és az M0-s pálya felújítását, illetve a szekszárdi és polgári hidak építésének első ütemét. Így az elkövetkezendő időszakban az autópálya-társaságnak több mint tízmilliárd forintot kell átutalnia az építési vállalkozóknak.

A Népszava értesülései szerint az NA Rt.-nek szüksége van az új pénzügyi forrásokra, mivel az eddig rendelkezésére bocsátott mintegy 15 milliárd forint döntő hányada már elfogyott. Az ÁPV Rt. által először augusztus végére, majd e hónap utolsó napjaira ígért újabb 14 milliárd forintot ugyanis nem kapja meg az előírt határidőre - október 31-ig - a sztrádavállalat. Az ÁPV Rt. lapunkat úgy tájékoztatta: az autópálya-fejlesztésre szánt pénzt csak akkor utalja majd át, ha a parlament elfogadta a zárszámadási törvényt, illetve a rendelkezésnek a vagyonkezelőre vonatkozó részeit. A parlamenti jóváhagyás viszont csak november végére várható. Így az NA Rt. a tervezettnél legalább egy hónappal később juthat majd hozzá az ÁPV Rt. által biztosítandó pénzügyi támogatáshoz. (Az NA Rt. arra számított, hogy még ezen a héten tőkeemelés formájában megkapja a már többször beígért 14 milliárdos támogatást.)

Illés József

(Népszava)

Ajánlat:

MFB

OTP