Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta idén a harmadik negyedévben 6,3 százalékos volt, ami 0,7 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az állástalanok majdnem fele tartósan munkanélküli, vagyis legalább egy éve nem dolgozik.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a harmadik negyedévben a foglalkoztatottak száma 42 ezerrel nőtt, a munkanélküliek száma pedig 27 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatottak száma a vizsgált három hónap átlagában 3 millió 875 ezer fő volt, míg a munkanélküliek száma 260 ezer. A harmadik negyedévben a munkavállalási korban lévő népesség 66,8 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon.

A KSH előző havi jelentése szerint az idei második negyedévben a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos volt, ami 0,5 százalékpontos csökkenést jelentett egy év alatt.

Az Európai Unió tagállamaiban az idén augusztusban átlagosan 8,3 százalékos volt a munkanélküliek aránya.

Továbbra is magas a tartósan munkanélküliek száma: július és szeptember között a munkanélküliek 47,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama ebben a körben16,8 hónap volt.

A 25 év alatti korosztályból került ki az összes munkanélküli 28,4 százaléka, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,7 százalékos volt, ami 0,7 százalékpontos csökkenés egy év alatt. Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő augusztusban az ugyanerre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta 16,8 százalékos volt.

Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint szeptember végén a regisztrált munkanélküliek száma 369 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 115 ezren kaptak munkanélküli járadékot, 138 ezren pedig jövedelempótló támogatásban részesültek. A munkaügyi szervezetnél nyilvántartott betöltetlen álláshelyek száma augusztus végén több mint 57 ezer volt.

(MTI)

Ajánlat:

KSH