<P>Bevált a jövedékiadó-csökkentés</P>

Vágólapra másolva!
Nemigen éri meg a kockázatot, hogy PB-gázt tankoljanak a gépkocsik - állítja a Világgazdaság által megkérdezett szakérő. Az utóbbi években átlagosan 7-8 ezer tonna gázüzemanyagot forgalmaztak az erre szakosodott kutak. Idén azonban megtízszereződött a mennyiség annak köszönhetően, hogy januártól felére - 43 forintra - mérséklődött a kilogrammját terhelő jövedéki adó.
Vágólapra másolva!

Barna Péter, a közlekedési tárca osztályvezetője szerint minimálisra csökkent az adókülönbség miatti csalás veszélye. Nem éri meg ugyanis kockáztatni, hogy jövedékiadó-mentes háztartási PB-gázt tankoljanak a kocsikba.

A kedvező változások ellenére a fináncok tovább folytatják a szigorú ellenőrzéseket - mondta lapunknak Mózs Elek, a VPOP jövedéki főosztályának helyettes vezetője. Az országban több mint hatvan olyan üzemanyagtöltő állomás működik, mely a gázüzemű autókat is kiszolgálja. Nagyobb gondot jelentenek az illegális magángázkutak, ahol a háztartási célokra szánt (jövedékiadó-mentes) PB-gázt töltik bele a gépkocsik tankjába. Az elmúlt időszakban több illegális gázforgalmazót is tetten értek - mondta Mózs Elek.

A VPOP számításai szerint mintegy 60 ezer gázüzemű gépkocsi fut az országban, ugyanakkor az országos közúti járműállományról szóló statisztikai adatgyűjtemény - mely összesen 2.706.473 gépjárművet tart nyilván - mindössze 1.024 gázüzeművé átalakított autóról "tud". Ezen belül 741 a személygépkocsik száma.

(MTI)