Kezdődik a költségvetés részletes vitája

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik a költségvetés részletes vitája a parlamentben, amit már pénteken le is zárnak a képviselők. A második körben már benyújtott módosító javaslatok között a kormánypártok újabb kísérletet tesznek a kiegészítő családi pótlék bevezetésére. Ezt a javaslatot egyszer már elvetette az egészségügyi bizottság, most változatlan formában újra a képviselők elé kerül. Ellenzéki, illetve független képviselők az 1956-os Kutatóintézet költségvetési támogatását javasolják, amit a kormánytöbbség idén megszüntetett.
Vágólapra másolva!

Jövő januárban 10,3 százalékkal, 2002 januárjában pedig 9,7 százalékkal emelik a nyugdíjakat, a legújabb, a három kormánypárt által jegyzett költségvetési módosító javaslat szerint. A korábbi nyugdíjemelési indítványokat a kormány nem támogatta, mivel nem szabályozták egyértelműen az esetleges korrekciós nyugdíjemelések sorsát. A most benyújtott módosítás szerint a nyugdíj-megállapítás alapjául továbbra is a kormány által számított 6 százalékos fogyasztóiár-növekedést, illetve a 8,6 százalékos nettó béremelést kell figyelembe venni. Amennyiben ennél magasabb lesz a jövő évi infláció, úgy 2001. novemberben az ideihez hasonló korrekciót hajtanak végre.

A Mádi László (Fidesz), Turi-Kovács Béla (FKGP), Font Sándor (MDF) kormánypárti trió az egészségügyi bizottságban egyszer már elvérzett kiegészítő családi pótlék bevezetésére tesz javaslatot. A javaslat leszavazása váltotta ki Hortobágyi Krisztina volt fideszes képviselő távozását a kormánypárti frakcióból, ugyanis a miniszterelnök által szorgalmazott indítvány bizottsági szavazásakor a képviselőnő tartózkodott, így meghiúsította annak beterjesztését. A kiegészítő családi pótlékot a szociálisan rászoruló családok igényelhetnék, melynek mértéke 2001-ben havi 4000, azt követően 4200 forint lesz gyermekenként. Ezzel párhuzamosan megszűnik a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, így bírálók szerint nincs egyébről szó, mint a segély átkereszteléséről. A kiegészítő családi pótlékra 1,7 milliárd forintot szánnak a kormánypártok.

A három kormánypárt a lakáshiteleket önhibájukból fizetni nem tudó családok segélyezésére kíván többletforrást biztosítani. A Mádi László, Turi-Kovács Béla, Font Sándor jegyezte javaslat 200 millió forintból kívánja megoldani e családok problémáját.

Az emberjogi bizottság indítványozta, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatalának költségvetését jövőre 224 millió forinttal megfejeljék. Az ombudsmanok költségvetését az általános vitában számos bírálat érte, mivel 2000-hez képest a kormány mindössze 4,6 százalékkal emelte volna a támogatást, amely a reálérték-megőrzéshez sem lett volna elegendő.

Az 1956-os Intézet 100 millió forintos támogatására tett javaslatot Mécs Imre SZDSZ-es és Kupa Mihály független képviselő közös indítványban. Az 56-os Intézet 1998-ig komoly - több tízmilliós - támogatást kapott a költségvetésből, ám a kormányváltást követően a kutatók támogatását csökkentette, majd idén teljesen megszüntette a kormánytöbbség politikai megfontolásokból. A képviselők a támogatás újbóli bevezetésére tesznek javaslatot.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Országgyűlés