<P>Terítéken a költségvetés</P>

Vágólapra másolva!
Kedden dönt az Országgyűlés arról, hogy az elkövetkezendő két évben mekkora forrásból gazdálkodhatnak az egyes tárcák, illetve mennyi jut az önkormányzatoknak, valamint a társadalombiztosítási alapoknak. Eldől, hogy mely módosító javaslatokat fogadja el a parlament, s azt követően már csak az egyes fejezeteken belül lehet forrásokat átcsoportosítani. Várhatóan nem szavaz ma a parlament az MTV eredetileg tervezettnél nagyobb összegű, összesen 9,5 milliárd forintos köztartozásának elengedéséről.
Vágólapra másolva!

A kormány egyetlen mozdulattal elintézte, hogy ne nehezítse a költségvetés fő számainak elfogadását az elkövetkezendő két évre tervezett minimálbér körüli huzavona. A munkáltatók és a munkavállalók közötti egyezség hiányában kormányrendeletben rögzítette, hogy jövőre 40, 2002-ben pedig legalább 50 ezer forintot kell az alkalmazottaknak fizetni. Így az ehhez kapcsolódó adó- és járulékbevételek is a tervek szerint alakulnak. Sőt a parlament költségvetési bizottsága szerint a közszféra béreinek növekedése, a beruházásélénkülésből eredő nagyobb bérkiáramlás, illetve az elfogadott adótörvény-módosítási javaslatok miatt jövőre és 2002-ben is 28 milliárd forinttal több személyijövedelemadó-bevétel várható. A bérnövekedés és a nagyobb nyugdíjemelés miatti fogyasztásbővülés 17,5 milliárd forinttal toldja meg az áfabevételi előirányzatot.

A többlet egy része a kisvállalkozói kedvezmény miatti 10, illetve 12 milliárd forintos társasági adóbevétel kiesést fedezi. Mindemellett a fuvarosokkal kötött megállapodásból, azaz az üzemanyagok jövedéki adójának elmaradó emeléséből eredő 17-17 milliárdos hiányt is pótolja. A fennmaradó - jövőre 18,5, 2002-ben pedig 16,5 milliárdnyi - pluszforrás lehetővé teszi, hogy a költségvetési egyenleg lényeges változása nélkül keresztül lehessen vinni a parlamenten a koalíciós pártok és a kormány által is támogatott módosító javaslatokat.

Így egyebek között jövőre egymilliárd forinttal hárommilliárdra, 2002-ben pedig 3,25 milliárd forintra nő a közmunkára fordítható összeg. A rendőrség és a tűzoltóság mindkét évben az eredetileg tervezettnél 7-7 milliárd forint többletforráshoz jut.

A munkáltatói társadalombiztosítási járulékok eredetileg tervezettnél 1-1 százalékponttal kisebb mértékű csökkentése miatt jövőre 33,6, 2002-ben pedig 37,7 milliárd forinttal több bevételhez jut a nyugdíjbiztosítási alap, míg az egészségbiztosítási kassza 2002-ben 36,8 milliárd forinttal gyarapszik. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy jövőre 10,3, 2002-ben pedig 9,7 százalékkal növekedhessenek a nyugdíjak, beleértve a rokkantsági és baleseti rokkantsági, illetve a hozzátartozói nyugellátást is. A bevételi többletből jövőre az öregségi nyugdíjkiadásokra 20,6, a rokkantsági nyugdíjakra 5, a hozzátartozói nyugellátásra pedig 4,3 milliárd forinttal több jut. Két év múlva viszont már összességében 65 milliárdnyi többlet kell a tervezett nyugdíjemeléshez. Így a nyugdíjbiztosítási alap nullszaldós egyenlegéhez 26,5 milliárddal többet, azaz összesen 139 milliárd forintot kell a központi költségvetésnek átadnia az alapnak.

(Népszava)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium