<P>Minden korábbi várakozást fölülmúlt az áfabevétel</P> <P><BR/> </P>

Vágólapra másolva!
Novemberben várakozáson felüli, 105 milliárd forint áfa folyt be a büdzsébe - értesült a Magyar Hírlap. A pénzügyminiszter nemrég 221 milliárd forintra becsülte az eredeti terveket meghaladó bevételeket, de ez a jóslat is túlteljesülhet.
Vágólapra másolva!

A minden várakozást felülmúló, 105 milliárdos novemberi áfabevétel a szokásosnál kisebb visszaigénylésnek is köszönhető - értesültünk. Mintegy 15 milliárdot fizettek ki e címen, ami a várt összeg felét teszi ki. Alighanem tovább javítják a Pénzügyminisztériumban az idei bevételre vonatkozó előrejelzést. Járai Zsigmond, a tárca vezetője nemrég 3613 milliárd forintra becsülte központi büdzsé ez évi várható bevételeit, azaz 221 milliárddal többre, mint amennyit egy évvel ezelőtt terveztek.

A kiadások 134 milliárddal haladhatják meg az eredeti előirányzatokat - tette hozzá. Ezzel szemben "mindössze" 113,4 milliárd forint többletkiadást és pluszbevételt cikkelyezett be a T. Ház, amikor az 1999-es zárszámadási törvényben az idei büdzsét is módosította. Erre a "felülről nyitott" előirányzatok adnak módot - tudta meg lapunk. Néhány kiadás előirányzat-módosítás nélkül is meghaladhatja a törvénybe vésett elképzeléseket.

Valószínűleg 5-6 milliárddal többet fizetnek például az egyházi fenntartású és egyéb oktatási, szociális intézmények úgynevezett humán normatíváira, az oktatottak, ellátottak vártnál nagyobb száma miatt. És mivel az előrejelzettnél nagyobb az infláció, a fogyasztói árkiegészítés is túlcsordulhat10-15 milliárddal. A nemrég elhangzott pénzügyminiszteri jóslat szerint társasági adóból 14, az áfából 130, az szja-ból 53, a központi intézmények saját bevételeiből 54 milliárdos többletbevétel származhat, amit előreláthatóan apaszt az intézmények befizetéseinek 10, valamint a pénzintézetek társasági adójának 20 milliárdos bevételkiesése. A zárszámadásban "csak" 60,3 milliárd forint áfa- és 46,9 milliárd szja-többletet szerepeltetnek, elvégre az adók is "felülről nyitottak": törvénysértés nélkül túlteljesíthetők.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Objektivitást remél az APEH az adóalanyok véletlenszerű ellenőrzésétől
(2000. december 8.)