Kamatcsökkentés újévtől

Vágólapra másolva!
A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 0,7-1,2 százalékponttal csökkenti január elsejétől a piaci feltételű jelzáloghitelek kamatát. Az állami jelzálogbank lépésével tovább olcsóbbodhatnak az általános célú jelzáloghitelek. Az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek kamatai - az állampapírhozamok csökkenése esetén - legkorábban az első negyedév végén módosulhatnak.
Vágólapra másolva!

Az FHB igazgatóságának döntése alapján január elsejétől csökken az általános felhasználásra, piaci feltételekkel nyújtott jelzáloghitel kamata - mondta Gyuris Dániel, a jelzálogbank vezérigazgatója. A jövedelemvizsgálat nélkül nyújtott hitel - amely az ingatlan piaci értékének mintegy egyharmadát érheti el - várhatóan közel 4 milliárd forintot tesz ki az év végén a bank 14 milliárd forintos hitelportfóliójából, havi növekménye 300-350 millió forint. Jövő év elejétől a hitelek 5 éves futamidőre megállapított 17 százalékos fix éves kamata 15,8 százalékra, az egy évre szóló 17,5 százalékos változó kamat 16,8 százalékra csökken. Mivel a jelzáloghitel-piac élénkülésével erősödött a verseny a bankok között, várható, hogy az FHB lépése versenytársait is kamatmódosításra ösztönzi.

Az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek kamatai nem változnak 2001 elején - mondta Gyuris Dániel. A kölcsönök árazása ugyanis össze van kötve a hitelek mögé kibocsátott jelzáloglevelek hozamaival, tehát kamatmódosításra csak egy-egy újabb jelzáloglevél-kibocsátás kapcsán kerülhet sor. A november végén megvalósult összesen 1,25 milliárd forintos zártkörű kibocsátásnál kissé módosultak a kamatfeltételek az októberihez képest, ennek ellenére nem változtatott a jelzálogbank a hitelfeltételeken. Nem kizárt viszont, hogy az év első hónapjaiban január végén-februárban egy újabb zártkörű kibocsátásra kerül sor, amelynek során - ha beválnak az állampapírhozamok csökkenésére vonatkozó becslések - mérséklődhet a jelzáloglevelek, s ennek nyomán a hitelek kamatszintje is.

A jövő évi jelzáloglevél-kibocsátások zöme azonban már nyilvános kibocsátás lesz - hangzott el egy tegnapi tájékoztatón. Az FHB szándéka szerint egy hattagú konzorcium állandó árjegyzést ad majd az értékpapírokra, amelyeket a tőzsdén is bevezetnének. Az állampapírnál jövőre várhatóan 0,6-0,8 százalékponttal többet fizető, de igen biztos befektetésnek számító jelzáloglevél tehát a lakosság és a befektetési alapok számára is hozzáférhetővé válik.

Az előzetes elképzelések szerint márciusban induló nyílt kibocsátásoknál - éves szinten - a fix kamatozású jelzáloglevélből legalább 5-6 milliárdot, a változó kamatozásúakból pedig 10 milliárdot bocsátanának ki. Ez utóbbi értékpapíroknál akár 7-10 éves futamidő sem kizárt. A jelzáloglevelek mögött a bank szándéka szerint 12-18 milliárd forintos hitelnövekmény áll majd. Ennek alapján az FHB mérlegfőösszege a 2000 végére várható 20 milliárd forintot meghaladó összegről 30 milliárd fölé nőhet. A bank vezetése arra számít, hogy az idén a tervezettnek megfelelően alakuló, 1,3-1,4 milliárd forintos veszteség után jövőre már megközelíthetik a nulla körüli eredményt.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Földhitel és Jelzálogbank Rt.

Korábban:

Összesen 12 milliárd forintnyi hitelkihelyezésre számít az FHB
2000. december 5.