Vágólapra másolva!
A parlament kedden elfogadta a hitelintézeti törvény módosítását, de nem adott rendeletalkotási jogot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). Nem kapott ugyanis kétharmados többséget az ehhez szükséges jogalkotási törvény módosítása. A módosítások következtében az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában az eddigi 1 millió helyett 6 millió forint összegű betét lesz biztosítva.
Vágólapra másolva!

Korábban a kormány, tegnap a képviselők ellenállásán bukott meg a PSZÁF rendelkezési joga. A rendeletalkotási jogot először Szalkai István volt felügyeleti elnök szorgalmazta, majd utódja Szász Károly is síkraszállt mellette. A kormány, illetve egyes információk szerint a Pénzügyminisztérium egy ideig ellenezte ezt, de a hitelintézeti törvény módosításánál már bevették a javaslatok közé. Eszerint a Pénzügyi Közlönyben való közzététel mellett a felügyelet elnöke kötelező előírásokat adhatott volna ki a hatáskörébe tartozó szervezetekre. Az indoklásban szerepelt, hogy a befektetők és a betétesek védelme szempontjából fontos az erős, megfelelő hatáskörrel és intézkedési eszközökkel rendelkező felügyelet. A felügyeleti rendelkezések segíthették volna a problémák megelőzését, mivel intézkedési lehetőséget adtak volna a hatóságnak. A rendelkezési jog megadásához módosítani kellett volna a jogalkotásról szóló törvényt, de az ehhez szükséges kétharmados többség nem született meg, mint ahogy a tegnapi ülésen egyetlen hasonló szavazás sem volt sikeres.

Az elfogadott törvénymódosításban szereplő többi javaslat között a betétesek széles körét érinti a védett betétek összeghatárának jelenleg érvényes 1 millióról 6 millióra való emelése, illetve az anonim betételhelyezés lehetőségének megszüntetése. Mindkét módosítás azonban csak az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában lép hatályba. Az összeghatár emelésével párhuzamosan a betétesnek részt kell majd vállalnia az esetleges kárból, mivel az Országos Betétbiztosítási Alap egy bankcsőd esetén csak egymillió forintos összeghatárig fizeti ki a kár 100 százalékát. Az egymillió forint feletti résznek csak 90 százalékáig terjed a kártalanítás.

A törvény többi módosításával együtt azonban már a jövő év elején életbe lép az a betétbiztosításra vonatkozó módosítás, amely szigorítja a hitelintézetek egyesülése esetén érvényes védettségi szabályokat. Eddig nem határozta meg a törvény, hogy meddig számít külön betétnek az összeghatár szempontjából ugyanazon ügyfélnek a két összeolvadó hitelintézetnél meglévő betétje, jövő évtől legfeljebb öt évig lehet így kezelni a betett pénzeket. Az anonim betétek elhelyezésének tilalmát úgy vezetik majd be, hogy a meglévő bemutatóra szóló takarékbetétkönyveket nem szüntetik meg, így azok kifutásukig fenntarthatók lesznek.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete