Vágólapra másolva!
Ha az infláció nem mérséklődik, április-májusban indokolt lehet a gazdaságpolitikai eszköztár áttekintése, hogy piachoz illeszkedő módszerrel lehessen támogatni a pénzromlás fékezését - mondta el Surányi György a parlament költségvetési bizottságában.
Vágólapra másolva!

A parlament gazdasági, majd költségvetési bizottsága az MNB 2001. évi monetáris politikai irányelveiről hallgatta meg a tisztségét még február 28-áig betöltő jegybankelnök tájékoztatóját.

A gazdaság fejlődése már a negyedik éve kiegyensúlyozott, Magyarország a régió leggyorsabban növekvő gazdasága - fejtegette. Az októberi, 1 százalékpontos kamatemelést az egy hónappal korább minden várakozást felülmúló infláció kényszerítette ki - mondta. A monetáris irányelvek, mint arról már a Magyar Hírlap beszámolt, nem bocsátkozik jóslásba a jövő évi inflációt illetően. Surányi hosszú távon 3-5 százalékos inflációt tartana optimálisnak.

Kelemen László, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke jelezte: január 20-án a Jegybanktanács döntés- és működésképtelenné válik, mivel lejárt Száz János közgazdász professzor mandátuma.

Az MNB bécsi leányánál a nemrég bezárt CW Banknál a tervezett 44-gyel szemben 48 százalékos a követelések megtérülése. Ezt az arányt egyetlen hazai bankkonszolidáció során sem közelítették meg - jelentette Surányi.

Bár a jegybanktörvény küszöbönálló módosítása már nem Surányi "asztala", az MNB-elnök kifejtette: teljessé kell tenni az MNB és vezetői pénzügyminiszterrel szembeni pénzügyi önállóságát (a viharos májusi közgyűlésre utalhatott, amikor a pénzügyminiszter állami tulajdonosi minőségében megvonta a jegybankvezetők prémiumának felét).

Eörsi János

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Eltér a jegybank és a KSH által számított maginfláció
(2000. december 13.)