<P>A versenyhivatal idén 155 millió forint bírságot vetett ki</P>

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa december elejéig 215 határozatot hozott, 47 törvénysértést állapított meg, és 155,1 millió forint bírságot szabott ki. A legnagyobb - 30 millió forintos - bírságot a Metro Holding Kft. kapta.
Vágólapra másolva!

Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke elmondta: az idén kivetett 155,1 millió forint bírságból eddig mintegy 20 millió forint folyt be a költségvetésbe.

A szóvivő kijelentette: decemberben már kevés érdemi versenytanácsi döntés várható, ezért lényegében megvonható a GVH idei mérlege. A múlt évben az idei első 11 hónaphoz viszonyítva 45-tel kevesebb, összesen 170 versenyfelügyeleti eljárás zárult határozattal, és eggyel kevesebb esetben, 46 alkalommal állapítottak meg jogsértést, amiért 111 millió forinttal kevesebb, összesen 44 millió forint bírságot szabtak ki.

Az idén december elejéig a legtöbb elmarasztaló határozat, 35, a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született, melyekért 44,1 millió forint bírságot vetettek ki. Ezt követte a 9 gazdasági erőfölényt megállapító döntés, amiért 12,3 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a törvénysértőket. A három kartell-megállapodást feltáró határozat miatt összesen 96 millió forint bírságot szabott ki a GVH versenytanácsa. Polgárdy Géza elmondta, hogy ezek közül kiemelkedik a nyolc húsgyártóra, és a velük szerződő Metró Holding Hungary és SPAR Magyarország Kft-ékre a versenyt korlátozó megállapodás miatt kirótt, összesen 80 millió forintos bírság. Az év eddig eltelt részében a legnagyobb összegű bírságot is ebben az ügyben rótta ki a versenyhivatal: 30 millió forintra büntették a Metro Holding Kft.-t és 20 millióra a Spar Magyarország Kft.-t árkartell miatt.

A versenyhivatal vállalkozások összefonódását 58 esetben engedélyezte. Mindössze egy ilyen kérelemre született elutasító határozat, amely a Tata-hálózat fúzióját érintette.

Az idei év első kilenc hónapjában a GVH versenytanácsához érkezett 113 jogorvoslati kérelemből, mindössze 26-nak adtak helyet, a döntésekkel szemben a Fővárosi Bírósághoz érkezett 9 fellebbezés mindegyikét elutasították.

(MTI)

Ajánlat:

GVH

Korábban:

A GVH 80 milliós kartellbírságot szabott ki a húsgyártókra
(2000. augusztus 23.)