Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint a folyó fizetési mérleg 288 millió eurós hiánnyal zárt novemberben. Elemzők előzetesen 200 milliós deficitet valószínűsítettek, míg októbeben 53 millió euró volt a hiány. 
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben a hiány 156 millió euró volt. Ezzel tavaly az első tizenegy hónapban a folyó fizetési mérleg deficitje 1,326 milliárd eurót tett ki, szemben az elmúlt év első tizenegy hónapjában elkönyvelt 1,404 milliárd euróval. Ez év októberében a folyó hiány 53 millió euró, tavaly októberben pedig 51 millió euró volt.

Az elmúlt év első 11 hónapjában kedvezően alakult ez az adat, problémát a portfólió befektetésekből kiáramló tőke növekedése és a nem adóssággeneráló finanszírozás csökkenése jelenthet - vélekedtek az MTI által szerdán megkérdezett gazdaságkutatók.

A GKI Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója, Hegedűs Miklós hangsúlyozta: különösen kedvező a fizetési mérleg adat, ha tekintetbe vesszük, hogy a külkereskedelmi mérleg 1999-hez képest mintegy 1 milliárd euróval romlott, amit némileg ellensúlyozhat az idegenforgalmi aktívum növekedése. Az egész éves hiány 40 százaléka az év utolsó 2-3 hónapjában jön össze, ehhez képest a novemberi deficit is kedvezőnek mondható. Véleménye szerint a decemberben növekvő profit-kivitel ellenére sem valószínű, hogy a hiány több lesz, mint 1999-ben volt.

Erdős Szabolcs, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tudományos tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 2000-ben kedvezően alakul ugyan, de a profit-kiáramlás növekedése és az adósságot nem generáló tőketételek csökkenése trendváltást jelez. Ez az oka annak, hogy 2001-re az Ecostat romló mérleget, 2-2,5 milliárd euró közötti deficitet jósol. Véleménye szerint Magyarországnak a kelet-európai és a fejlődő országok béli piacokon kellene javítania külkereskedelmi mérlegén. Magyarország számára a két térségben kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi partner Oroszország és Kína - tette hozzá.

(MTI)

Ajánlat

Magyar Nemzeti Bank