<TABLE border="0" cellPadding="0" cellSpacing="5" width="490"> <TR> <TD> <P>Mentőöv egye

Vágólapra másolva!
Az agrártárca vezetői most keresik annak a programnak a forrását - közel 20 milliárd forintot -, amely segítségével ebben az évben 70 milliárd forintra tehető éven belüli lejáratú agrárhitel-állományt lehetne konszolidálni. Az idei agrártámogatási rendszerről szóló rendelet várhatóan csak a hónap végén jelenik meg. Előbb lát napvilágot a konzervipar közel 7 milliárd forintnyi hitelkeretét kezelő kormányhatározat.
Vágólapra másolva!

Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára megerősítette a Magyar Hírlap értesüléseit, miszerint a kisgazdapárt év végi gödi vezetőségi tanácskozásán felmerült: mielőbb kezelni kellene az éven belül lejáró - gyakran többször prolongált - közel 70 milliárd forint értékű agrár-hitelállományt. Az államtitkártól megtudta a Magyar Hírlap, hogy a pénzügyi tárcával most egyeztetnek arról, mennyi pénz állhat rendelkezésre erre a célra. A 70 milliárd forintnyi hitelállományból ugyanis számítások szerint 20 milliárd válhat a következő hónapokra kétessé, azaz visszafizetésük megkérdőjelezhető.

Az emiatt elkerülhetetlen csődök, felszámolások megelőzését szolgálná egy, a tavaly elindított s az éven túli hiteleket kezelő kibontakozási programhoz hasonló kezdeményezés. Az éven belüli hiteleket meghosszabbítanák, hozzájuk az állam különböző mértékű kamattámogatást és garanciát nyújtana. A felmerülő költségek egy részét abból a 309 milliárd forintos agrárbüdzséből kellene fedezni, melynek felosztása még most is tart.

Tamás Károly úgy nyilatkozott, hogy a rendelet gyakorlatilag kész, csak apró simításokra szorul, ezzel szemben Torgyán József véleménye szerint január vége előtt semmiképp sem jelenik meg a támogatási rendelet. Addig viszont a kormány, illetve az agrártárca mentőövet dobhat az adósságcsapdában vergődő konzerviparnak. A kormány az év utolsó napjaiban döntött arról, hogy a konzervipar többször prolongált, államilag támogatott és garantált, közel 14 milliárd forintnyi hitelállományának fizetési határidejét meghosszabbítja. Az eredeti határidő tavaly év vége volt, a kormány viszont úgy határozott, hogy a hitelállomány felét - közel 7 milliárd forintot - a konzervipari cégek három év alatt törleszthetik, ehhez állami kamattámogatást és különböző mértékű garanciát vehetnek igénybe - tudta meg a Magyar Hírlap Galambos Józseftől, a tartósítóipari érdekképviselet titkárától. A részleteket egy FVM-rendelet tartalmazza majd, s kisgazdaforrások arról tájékoztatták lapunkat, hogy a gödi fórum egyik témája volt e hitelek gyors rendezése. Ebben konzervipari érdekeltségein keresztül érintett az FKGP több tagja is, többek között Balogh Gyula, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, országos szervezőtitkár. Az csak később derül ki, hogy melyik eladósodott konzervipari cég vehet részt és mekkora összeggel az adóskonszolidációban.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: FVM