A tavalyi évet 30 millió forintos eredménnyel zárta a Volánbusz Rt.

Vágólapra másolva!
A Volánbusz Rt. tavalyi árbevétele mintegy 16 milliárd forint, tavalyi eredménye pedig 30 milló forint volt . A vállalat gazdálkodására jelentősen kihatott az üzemanyagár emelkedése. 2000- ben a Volánbusz 1 milliárd 200 millió forinttal többet költött üzemanyagra mint 1999- ben és 2 milliárd 300 millió forint jövedéki adót fizetett be. Az tavalyi fejlesztések után idén további új járművek beszerzését tervezik.
Vágólapra másolva!

A Volánbusz Rt. a múlt évi gazdálkodását 30 millió forint eredménnyel zárta, amelynek elérése szigorú belső költségtakarékossággal vált lehetővé - közölte Vereczkey Zoltán, a társaság vezérigazgatója. A részvénytársaság tavalyi árbevétele megközelíti a 16 milliárd forintot.

A társaság gazdálkodását érzékenyen érintette a múlt évi üzemanyagár emelkedés, emiatt a Volánbusznak 1 milliárd 200 millió forinttal több üzemanyagköltsége volt tavaly, mint az 1999-es esztendőben. Az üzemanyagár alakulása a gazdálkodást befolyásoló tényező, mivel a vállalat költségén belül az üzemanyaghányad 25 százalékos mértéket tesz ki.

Az európai uniós gyakorlattal ellentétben a magyar tömegközlekedési vállalatok nem igényelhetik vissza a felhasznált üzemanyag jövedéki adóját. Tavaly a Volánbusz Rt. 2 milliárd 300 millió forint jövedéki adót fizetett be - mondta Vereczkey Zoltán, aki szerint a közszolgáltató vállalatok jó adófizetők.

A vállalat vezérigazgatója gazdálkodási sikernek tartja, hogy az eltervezett fejlesztéseket megvalósították és 56 új autóbuszt vásároltak Az idén további 50-60 új jármű beszerzését tervezik.

Annak ellenére, hogy az idei évre vonatkozó 6, 8 százalékos tarifaemelkedés már ismert, a gazdálkodást befolyásoló néhány részlet még nem. Bizonytalan az ez évi üzemanyagárak valamint a személyi költségek alakulása - tette hozzá Vereczkey Zoltán.

(MTI)

Ajánlat:

VOLÁNBUSZ