Idén tovább nőnek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak emelkedése az idei év első felében akár a 20 százalékot is elérheti. Főleg az állati eredetű termékek esetében várható jelentősebb emelkedés. A kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozhatóak lennének az uniós rendtartási szabályok életbe léptetésével.
Vágólapra másolva!

Előreláthatólag tovább folytatódik a mezőgazdasági termékek termelői árának emelkedése. Az idei első félévben a drágulás elérheti akár a 20 százalékot is - mondta Mészáros Gyula, a Magyar Agrárkamara (MAK) főtitkára szerdán Budapesten

A szakember szerint a termelői árak emelkedése elsősorban az állati eredetű termékeknél várható, mivel azok tavaly alig több mint 10 százalékkal drágultak, szemben a növényi termékekkel, amelyek tavalyi árnövekedése meghaladta a 30 százalékot. A statisztikák szerint tavaly január-novemberben 22,6 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak. Ez jövedelemjavulást idézett elő azoknál a gazdálkodóknál, akik meg tudták tartani termelési szintjüket, azaz volt pénzük a megfelelő technológiai színvonalra.

Jelzésértékűnek tartotta viszont a főtitkár azt a tényt, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlása 2000 első 10 hónapjában változatlan áron számolva 5,8 százalékkal csökkent. Ezen belül az állattenyésztési értékesítés 0,6 százalékkal, a növénytermelési és kertészeti termékeké pedig 13,3 százalékkal esett vissza tavaly január-októberben.

A múlt évben a termelői árak emelkedésének köszönhetően nem csökkent tovább a mezőgazdaság GDP-ből való részesedése és várhatóan eléri majd az 1999-es szintet - vélekedett Mészáros Gyula. Az agrár ágazat növekedése ugyanakkor továbbra is elmarad a nemzetgazdasági növekedés ütemétől. A MAK főtitkára a legaggasztóbbnak azt tartja, hogy a múlt évben tovább csökkent a mezőgazdaság beruházási aránya. Az első háromnegyedévben folyó áron e kiadások 13,3 százalékkal mérséklődtek, ami a szakember szerint azt jelenti, hogy a mezőgazdaság beruházásokból való részesedése az 1999-es 3,3 százalékról 3 százalék alá, 2,6-2,8 százalékra esett vissza.

Mészáros Gyula úgy véli, hogy a kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozhatók lennének az idén, amennyiben a mezőgazdaságban az uniós rendtartási szabályok lépnének életbe. Elmondta: a mezőgazdaság múlt évi árbevétele elérte a 900 milliárd forintot, ami mintegy 100 milliárd forinttal volt több az előző évinél. Az idén a bevétel lényegesen meghaladhatja az 1.000 milliárd forintot az agrárkamara szakértőinek számítása szerint.

(MTI)