<P>Népszerűek voltak az állampapírok<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Az év utolsó hónapja bomba üzlet volt a lakossági hitelezéssel foglalkozó bankoknak - derül ki a jegybank szerdai adataiból.
Vágólapra másolva!

A háztartások hiteltartozása ugyanis az éves átlagos havi mértéket jóval meghaladva, 27, 2 milliárd forinttal emelkedett. A növekvő eladósodás rányomja bélyegét a megtakarításokra is. Decemberben - a kamatokat nem számítva - jóval kevesebbet tettek félre, mint egy vagy két éve.

A háztartások inflációszűrt (a kamatjövedelmet nem tartalmazó) pénzügyi megtakarítása tavaly decemberben 40 milliárd forint volt, szemben az 1999. év azonos hónapra eső mintegy 70 és az 1998. decemberi több mint 80 milliárd forinttal - derül ki a jegybanki statisztikából. (Mindkét hónapban lényegében az adott év megtakarítási csúcsát érték el.) Az MNB értékelése szerint a megtakarítás mértéke decemberben meghaladta az átlagos havi mértéket, de elmaradt az év végén szokásos magasabb értéktől. A banki betétek állománya döntően a januárról decemberre előrehozott bérfizetés miatt emelkedett. Az adatok szerint összesen 65,6 milliárd forinttal tettek többet a háztartások a bankok forintszámláira, ebből viszont 47,8 milliárd forintot úgy kell tekinteni, mint a 2001. január első napjaiban esedékes bérek előrehozatalát. Amennyiben levonjuk a megtakarításokra fizetett kamatot is, amely 16,1 milliárd forintot tett ki, 1,7 milliárd forintos inflációszűrt állománynövekedés marad.

Hasonló számítási módszerrel jóval tekintélyesebb, 14 milliárd forintos növekedést regisztráltak a nem hitelintézeti értékpapíroknál. A jegybanki elemzés meg is jegyzi, hogy a háztartások a pénzintézeteken kívüli befektetési formákat részesítették előnyben. Az inflációszűrt tranzakció például állampapírok esetében 16,6 milliárd forint volt, de a részvénytárca is hízott 4 milliárd forinttal. A befektetési jegyek állománya viszont 6,6 milliárd forinttal csökkent, ami nem volt szokatlan az utóbbi hónapokban.

Az eladósodási kedv változatlanul élénk, bizonyítja ezt, hogy a háztartások hiteltartozása decemberben az éves átlagos havi mértéket jóval meghaladva 27,2 milliárd forinttal emelkedett. A kamatokat nem számítva 21,8 milliárdos havi állománybővülést regisztráltak.

Az elmúlt év egészét tekintve az inflációszűrt pénzügyi megtakarítás 351,2 milliárd forintot tett ki, amely 8 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A háztartási szektor nettó pénzügyi megtakarítása 674,3 milliárd forint volt 2000-ben, amely 31,4 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MNB