A Mol szerdától csökkenti a gázolaj árát; a motorbenzin ára emelkedik

Vágólapra másolva!
A nemzetközi kőolajpiaci tendenciák érvényesítéseként a Mol Rt. ez évben másodszorra változtatja meg az üzemanyagok árát: a motorbenzinét emeli, a gázolajét viszont csökkenti. 2001. január 24-én, szerdán 0 órától a benzin literenkénti ára 5 forinttal nő, míg a gázolajé 3 forinttal mérséklődik. A mostani árváltozást is figyelembe véve az elmúlt két hónapban a benzin ára 20 forinttal, a gázolajé 17 forinttal csökkent - közölte a Mol.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi kőolajtermék-piacokon a motorbenzin és a gázolaj jegyzési árai egymással ellentétes irányban mozogtak. Az őszi hónapokban a gázolajárak a termék szezonális felhasználási csúcsa, és a tüzelési célú gázolaj igen alacsony készletszintje miatt nagymértékben emelkedtek. A magas árak a finomítókat - a feldolgozott kőolajmennyiség adott szintje mellett - arra ösztönözték, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeljék az előállított gázolaj mennyiségét, ami a benzinkibocsátás szükségszerű csökkenését vonta maga után - magyarázta a Mol közleményében.

A tüzelőolajkészletek december elejére feltöltődtek, így megindult a gázolaj jegyzési árának mérséklődése. E tendenciát a viszonylag enyhe téli időjárás is elősegítette. Ezzel párhuzamosan a benzinkínálat csökkent, ugyanakkor a kereslet élénkebb volt a január elején szokásosnál. Ez az oka annak, hogy a benzin nemzetközi jegyzési ára az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett.

A 2001. január 24. 0 órától érvényes fogyasztói árak az alábbiak:

EN 91 ólmozatlan benzin

219,50 Ft/l

EN 91 keverék benzin

222,50 Ft/l

ESZ 95 ólmozatlan benzin

222,50 Ft/l

ESZ 98 ólmozatlan benzin

231,50 Ft/l

Diesel gázolaj

216,75 Ft/l

Az egyes töltőállomások, illetve a más olajtársaságok által alkalmazott kútárak a Mol listaártól eltérhetnek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Mol Rt.