Vágólapra másolva!
Az adóhivatal az év eleje óta folyamatosan postázza a magánszemélyeknek a kitöltendő személyi jövedelemadó-bevallásokat. Az adóívek szerkezetükben és tartalmukban csak néhány ponton változtak, ám a Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint az új szerkezet és a félreérthető tájékoztató szöveg miatt az idén jelentősen megugorhat a hibás bevallások száma.
Vágólapra másolva!

A korábbi gyakorlat szerint, ha a magánszemély adót vagy adóelőleget akart visszaigényelni, akkor az adóív hátoldalán az erre kijelölt helyen tüntette fel az összeget, majd az alatta lévő rubrikába írta be, hova kéri a pénzét: banki számlaszámára vagy lakcímre.

Az idén helyhiány miatt - a járulékokkal kapcsolatos adatok kerültek ide - a hátlapra már nem fért ki az utóbbi rész - mondta a napilapnak Varga Árpád, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szakmai elnökhelyettese. Ezek az adatok az új verzió szerint átkerültek a bevallás első oldalára, az E pont alá.

Erre viszont sem az adóbevallásban, sem a kitöltési útmutatóban nem utal a hivatal - hívta fel a figyelmet Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke, aki szerint minden bizonnyal kígyózó sorok várhatók majd az adóhivatal ügyfélszolgálatánál.

(MTI)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Adó

APEH