Vágólapra másolva!
Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada lehetőségeihez mérten költekezik, mintegy 25 százaléka tud félretenni, és csupán 8 százalékuk költ többet mint tehetné. A GfK Piackutató Intézet által készített reprezentatív felmérés eredményei megközelítőleg hasonlóak az 1999- es adatokhoz. A megkérdezettek 79 százaléka szerint visszafogottabban kellene élnünk, 21 százalékuk úgy véli, hogy többet kellene fogyasztanunk, mert nem tudhatjuk mit hoz a jövő.
Vágólapra másolva!

A GfK Piackutató Intézet tavaly novemberi - a felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő megérdezésével készült - felmérése szerint a magyar lakosság kétharmada annyit költ, amennyit pénztárcája megenged. A lakosság további egynegyede kevesebbet ad ki, mint tehetné, és inkább takarékoskodik. Mindössze nyolc százalék azok aránya, akik saját elmondásuk alapján többet költenek, mint lehetne.

Mások életmódjáról azonban már nem ilyen mértéktartóak a vélemények. A válaszadók csupán 50 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon az emberek annyit költenek, amennyit a pénztárcájuk megenged, viszont egyharmadnyi azok aránya, akik szerint honfitársaink többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. A kisebbséget azok alkotják, akik úgy vélekednek, hogy a magyarok általában kevesebb pénzt adnak ki, mint tehetnék, és inkább félretesznek egy bizonyos összeget. A megkérdezettek közül minden tizedik úgy vélekedett, hogy nem tudja megítélni mások költési szokásait.

Az 1999-ben elvégzett felmérés megközelítőleg ugyanilyen eredménnyel zárult, mindössze annyi figyelhető meg, hogy enyhén nőtt a mértéktartók, és csökkent a takarékoskodók aránya

A felmérés során többek közt arra kerestek választ , hogy a megkérdezettek melyik alábbi állítással értenek inkább egyet. A "Visszafogottan kellene élnünk, mert nem ismerhetjük, mit hoz a jövő" állítást választotta a válaszadók mintegy 79 százaléka, és a szavazatok csupán 21 százaléklát kapta az "Azoknak van igaza, akik mindig többet és többet fogyasztanak, hiszen úgysem tudjuk, mit hoz a jövő" állítás.

Arran a kérdésre, miszerint baj- e, hogy eltűntek a régi erkölcsök, a megkérdezettek 62 százaléka válaszolt igennel. 38 százalékuk szerint viszont természetes, hogy egy új korban új szokások és erkölcsök alakulnak ki.

Ön személy szerint... (A válaszadók százalékában.)

1999 november

2000 november

Többet költ, mint amennyit megengedhet magának

8

8

Annyit költ, amennyit a pénztárcája megenged

68

72

Kevesebbet költ, mint amennyit megengedhetne magának, és inkább félretesz egy bizonyos összeget

24

20

Az Ön véleménye szerint Magyarországon az emberek.(A válaszadók százalékában)

1999 november

2000 november

Többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak

31

31

Annyit költenek, amennyit a pénztárcájuk megenged

48

49

Kevesebbet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak, és inkább félretesznek egy bizonyos összeget

11

9

Nem tudom megítélni

10

11

( Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK Hungária