Tovább csökkenhet a gázolaj ára a jövő héten

Vágólapra másolva!
Tovább csökkenhet a gázolaj ára a jövő hét közepétől, míg a motorbenzineknél inkább az emelkedés vagy a stagnálás valószínűsíthető - vélik az MTI által megkérdezett olajipari szakértők.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett olajipari szakemberek szerint jelentős változás nem várható, az ármozgás 2-4 forint között képzelhető el. A gázolaj árának csökkenése egyebek mellett annak tudható be, hogy a vártnál melegebb tél miatt magasak a készletek, míg a benzin világpiaci ára követi a kőolajárak kismértékű emelkedését. A készletek feltöltésekor ugyanakkor hosszú idő után először fordult elő tavaly december elején, hogy a gázolaj ára meghaladta a 95-ös oktánszámú benzinét.

Az elmúlt időszakban a nemzetközi piacokon a motorbenzin és a gázolaj jegyzési ára egymással ellentétesen mozgott.

Az őszi hónapokban a gázolaj-árak a szezonális felhasználási csúcs és a tüzelési gázolaj alacsony készletszintje miatt nagymértékben megemelkedett. A tüzelőolaj készletek december elejére töltődtek fel, így ekkor megindult a gázolaj jegyzési árának mérséklődése. Az árcsökkenéshez hozzájárult a viszonylag enyhe téli időjárás is.

A Mol Rt. utoljára január 24.-én változtatta árait. A motorbenzinek árát akkor 5 forinttal emelte, míg a gázolajét 3 forinttal mérsékelte az olajtársaság. Így a gázolaj ismét olcsóbb lett a motorbenzinnél. A 95-ös ólmozatlan benzin listaára a Mol kutaknál jelenleg 222,50 forint, a 98-asé 231,50 forint, míg a gázolajért 216,75 forintot kell fizetni literenként.

(MTI)

Korábban:

A Mol szerdától csökkenti a gázolaj árát; a motorbenzin ára emelkedik
20001. január, 22.