A kudarc ellenére nem zárják be a Newex értéktőzsdét

Vágólapra másolva!
A tavaly novemberben Bécsben alakult Newex értéktőzsde negyedévi működés után nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, anovemberi forgalom 28,9 millió euró volt, decemberben 2,45 millió, januárban pedig kevesebb mint 500 ezer. A kudarc okát a térség iránt lecsökkent befektetői érdeklődéssel magyarázzák az elemzők. Egyelőre azonban nem tervezik a tőzsde végleges bezárását.
Vágólapra másolva!

Alig negyedévi működés után a Bécsben alakult, közép-kelet-európai papírokkal kereskedő Newex tőzsde kudarcot vallott, szakértők azonban egyelőre nem javasolják a bezárását, noha már ez is felmerült - írta pénteki elemzésében az osztrák Die Presse napilap.

A Newex a bécsi és a frankfurti tőzsde 50-50 százalékos tulajdonában november 4-én kezdte meg tevékenységét. A novemberi forgalom 28,9 millió eurót, a decemberi alig 2,45 millió eurót és a januári mindösszesen 497 963 eurót tett ki.

A szakértők a kudarc okát a piaci helyzetben látják, abban, hogy a tőkepiac számára nehéz időkben a feltörekvő piacok - így a közép-kelet-európai térség - senkit nem érdekelnek. Az adott térség tőzsdéin is igen csendes a forgalom, a nemzetközi befektetők semmiféle érdeklődést nem tanúsítanak ottani befektetések iránt. Gerhard Grund, a Raiffeisen Zentralbank beruházási bankjának vezetője a Die Pressének nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy a török és az argentínai pénzügyi válság érezteti hatását, sőt "valójában a kelet-európai részvénypiacok még nem tértek magukhoz az 1998-as orosz válságból sem".

A Newex másik gondja, hogy nem sikerült magához vonnia a potenciális ügyfeleket, akik kitartanak szokásos kapcsolataik, a frankfurti és a londoni, kisebb részben a berlini tőzsde mellett. Ezt a gondot a Newex igyekszik megoldani, jelenleg például a hozzáférés egyszerűsítésével.

(MTI)

Ajánlat:

Newex