Nem tűrik az áremelést

Vágólapra másolva!
Több mint 6 hat százalékkal csökkent tavaly az ország benzinfogyasztása, míg kismértékben növekedett a gázolaj iránti igény. A változásokban tükröződik a világpiaci áremelkedés hatása, a másik oldalon pedig a gazdaság élénkülése is – tudta meg a Magyar Hírlap az ország energiastatisztikai rendszerét működtető Energia Központ Kht.-tól. A lap számításai szerint tavaly is nőtt a multinacionális cégek eladásainak aránya, s valószínűleg már eléri a 90 százalékot.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok alapján 6,2 százalékkal esett vissza 2000-ben a hazai kutak benzinforgalma, s ugyanakkor lényegében szinten maradt (2,3 százalékkal emelkedett) a motorikus célra használt gázolajé. Számokban kifejezve tehát 1,878 milliárd liternyi kelt el a benzinből, 2,232 milliárd liter pedig a dízelből. A forgalmat utóbbi termék esetében a gazdaság - s ezzel párhuzamosan a szállítmányozás - élénkülése tette lehetővé. A másik oldalon viszont valószínűleg nőtt az úgynevezett vasárnapi autósok száma. A lakosság ugyanis vélhetően nem tolerálta a világpiaci hatások nyomán magasba szökő árakat.

Ha a tavaly januári és decemberi kútárakat vizsgáljuk, a közöttük lévő különbség öt forint volt a legnépszerűbb termék, a 95-ös ólmozatlan esetében (213,50, illetve 218,50). Igaz, a gázolajnál az egy évre vonatkoztatott áremelkedés már több, mint 21 forintnyi (202,50 és 223,75). Csakhogy az év közepén még jóval magasabbak voltak az árak - a 95-ös szeptemberben 245,50-be, a dízel novemberben 233,75 forint volt -, s erről a csúcsról "csengett le" az év végéig.

Az országos adatok közvetve jeleznek egy másik tendenciát is. Azt, hogy folyamatosan tért nyernek a kisebbek rovására multinacionális vállalatok. Utóbbiak ugyanis csak 4,1 százalékos benzincsökkenést jeleztek 2000-re. Becslések szerint ez azt jelenti, hogy a legnagyobb forgalmazók, a színesek aránya elérte, s talán meg is haladta a 90 százalékot a teljes hazai eladásokon belül. Erre vall az a tény is, hogy a színesek kútjainak száma egy év alatt 941-ről 963 darabra nőtt. Igaz, ha egy multinacionális "átlagkút" forgalmát nézzük, akkor a fogyasztás csökkenése már 5 százalékos, tehát az országos átlaghoz közeli.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)