Csütörtökön lejár a határidő: egyéni vállalkozók szja bevallása, éves áfa bevallás

Vágólapra másolva!
Az egyéni vállalkozóknak február 15-éig kell benyújtaniuk a személyi jövedelemadóról szóló bevallásuikat, illetve megfizetniük a személyi jövedelemadót. Ehhez a határidőhöz kell igazodniuk az éves adóbevallásra kötelezett áfa-alanyoknak is, azaz február 15-éig be kell nyújtaniuk áfa-bevallásukat és meg kell fizetniük az áfát. Az adóbevallás benyújtásától kezdődően nyílik lehetőség az adóvisszaigénylésre is.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vállalkozóknak az 1999-es évi adatok alapján valamivel több mint 472 ezer adóbevallási csomagot postázott ki az adóhivatal - tájékoztatott az APEH.

Az egyéni vállalkozóknak készített egységcsomagban a bevalláson kívül szerepel az egyéb kötelezettségek bevallására szolgáló nyomtatvány és annak útmutatója is. Eszerint az éves bevallásra kötelezett adózóknak ugyancsak február 15-ig kell bevallást benyújtaniuk a

  • járulékokról,
  • egészségügyi hozzájárulásról,
  • fogyasztási adóról, és fogyasztási árkiegészítésről,
  • kulturális járulékról,
  • környezetvédelmi termékdíjról,
  • rehabilitációs hozzájárulásról,
  • munkaadói és munkavállalói járulékról.

Ugyancsak február 15-ig kell a szakképzési hozzájárulást gyakorlati képzéssel teljesítő kötelezetteknek megküldeniük az éves elszámolást az Oktatási Minisztériumnak.

A 2000. évről szóló bevallási nyomtatványokban van először lehetőség arra, hogy a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot az szja bevallásban igényeljék vissza.

Azoknak a magánszemélyeknek is szerdáig számot adni elmúlt évi jövedelmükről, akinek a költségvetés felé az szja-fizetés mellett egyéb kötelezettségük van. E körbe tartoznak például a mezőgazdasági őstermelők. Ők az adóhivatal által elküldött csomagban az szja bevalláson kívül az őstermelői tevékenységből származó bevétel- és költséglevezetést tartalmazó mellékletet is megtalálják. Az őstermelői tevékenységet is folytató egyéni vállalkozóknak 3744 darab csomagot állított össze az adóhivatal, míg a kizárólag őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek 100 ezer 546 darab egységcsomagot küldtek ki.

Szintén február 15. az utolsó határideje az éves áfa-bevallásra kötelezett áfa-alanyok általános forgalmi adó bevallásának és befizetésének.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Egyéni vállalkozók adóbevallása

Egyéni vállalkozók adóbevallásának kiegészítése

Szja kedvezmények a 2000-es adóbevallásban

APEH