<P>Több pénzt kapnak a budapesti kerületek</P>

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés heves vita után elfogadta a főváros és a kerületek ez évi, 161 milliárd forintos forrásmegosztását. Az elfogadott javaslat alapján a kerületeknek a tavalyinál 21 százalékkal több, összesen 89 milliárd forint jut.
Vágólapra másolva!

A kétórás, személyeskedő vita után a Budapestet irányító MSZP-SZDSZ koalíció 35 és a Fidesz egy képviselőjének szavazatával a közgyűlés elfogadta a főváros és a kerületek forrásmegosztását. A döntést az ellenzék és az SZDSZ-es Győri Péter nem szavazta meg.

Atkári János főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a kormányzat az idén is jelentős forrásokat vont el a fővárostól, ennek ellenére a kerületek részesedése az előző évhez képest 21 százalékkal nőtt, a fővárosé viszont mindössze 2,7 százalékkal bővült.

A kerületek egy hónapot kaptak annak eldöntésére, hogy az eddigi 7 célkeretet, alapot és az erre elkülönített 4,3 milliárd forintot megtartják-e. Ezt a pénzt egyébként a fővárosi iparűzési adó a kerületekre eső 60 százalékos részéből finanszírozzák.

A költségvetési terv- és tényszámok közti különbség kezelésére 3,5 milliárd forintos korrekciós alapot különítettek el, amelyet nyáron osztanak szét a kerületek között.

Az ellenzékiek és a kerületek képviselői egyebek mellett a 11 éve hiányzó forrásmegosztási szabályokat, a nem feladatarányos elosztást és a működésükhöz szükséges pénzek alulfinanszírozottságát kifogásolták.

(MTI)

Ajánlat:

Budapest hivatalos honlapja