<P>Az energiaszektor tíz hónapig készülhet a piacnyitásra</P>

Vágólapra másolva!
A magyar energiaszektornak 10 hónapra van szüksége ahhoz, hogy az új villamosenergia-törvény parlamenti elfogadását követően felkészüljön a piacnyitásra. A kormány legalább 2006-ig támogatná azokat a fogyasztókat, akik beszerzéseik négy-öt százalékát megújuló energiaforrásból fedezik.
Vágólapra másolva!

A magyar energiaszektornak mintegy 10 hónapra van szüksége ahhoz, hogy az új villamosenergia-törvény tervezetének parlamenti elfogadását követően felkészüljön a piacnyitásra - mondta Vinkovits András, a Gazdasági Minisztérium vezető energetikai szakértője a Közép- és Kelet-Európai energiafórum szerdai tanácskozásán.

A kormány dönt majd arról, hogy milyen ütemben nyitják meg a piacot a fogyasztók számára. A minisztérium szakmai javaslata szerint 2003-ra a fogyasztók 36 százaléka kapna jogot arra, hogy a szabadpiacon szerezze be az energiát. A nyitás utolsó dátuma 2010, amikor a lakosság számára is liberalizálttá válik a piac.

A tárca szakmai elképzelése szerint átmeneti időre, 2006-2007-ig tarifatámogatást kapnának azok a fogyasztók, illetve kereskedők, akik energia beszerzéseik négy-öt százalékát megújuló energiaforrásból elégítenék ki. Később a kabinet a felhasználók számára kötelezővé tenné, hogy energiaigényük meghatározott százalékát ilyen energiaforrásból biztosítsák. Jelenleg a hazai energiafelhasználás 0,6 százaléka származik megújuló energiából, és a tervek szerint 2010-re ennek az aránynak 5-6 százalékosra kell emelkednie.

A tanácskozáson Katona Kálmán, a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy az MVM számára optimális időpont lenne a 2002. január 1-jei piacnyitás. Katona Kálmán úgy vélekedett, a piac megnyitását követően a fogyasztók részéről nyomás fog nehezedni a kormányra a liberalizáció bővítése érdekében, ezért elkerülhetetlen lesz a gyors és teljes piacnyitás.

Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy a jelenlegi tervek szerint a villamoshálózat tartósan az MVM tulajdonában marad, és a mostani kormányzati ciklusban várhatóan nem privatizálják az MVM Rt.-t.

Katona elmondta: az MVM szervezeti átalakítással készül a liberalizációra. Ennek érdekében létrehoznak egy hálózati szolgáltató és egy önálló piaci kereskedő részleget. A vállalat célja továbbra is az, hogy az MVM erős nemzeti szolgáltató maradjon.

Szemmelveisz Zoltán, a Mol igazgatója arról szólt, hogy információi szerint az EU 2002 júniusában új irányelveket fog elfogadni a földgáz és a villamosenergia árképzésére, amelyek alapján a gázpiac nyitása 2003-ra részlegesen, 2005-re teljesen megvalósulhat. Hozzátette: a Mol számára stratégiai feladat a liberalizációra való felkészülés és az orosz ellátástól való függőség lazítása.