Privatizáció előtti vezetőcserék az állami agrárcégeknél

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság információi szerint az ÁPV Rt. körlevélben kérte fel az állami tulajdonban lévő agrárcégek vezetőit - köztük az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt.-hez kerülő, privatizálandó cégek vezetőit is -, hogy a 2001-es éves közgyűlések meghívóinak napirendjén szerepeltessék az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok visszahívását is. Így, az erre vonatkozó kormányrendelet alapján a cégek esetleges új vezetői vehetnének részt a privatizációban.
Vágólapra másolva!

A kormányhatározat szerint az MFB Rt.-hez kerülő, privatizálandó agrárvállaltokat csak a dolgozók által alapított cégek vehetnék meg. A határozat értelmében dolgozónak tekinthető egy társaság összes munkavállalója, vezető tisztségviselői, illetve a felügyelőbizottsági tagok.

A körlevél alapján nem kizárt, hogy a felügyelőbizottsági, illetve igazgatósági tagok visszahívása, és új vezetők megválasztása tudatos koncepció része, amely a 12,69 milliárd forint értékű, tizenkét agrárvállalat "ÁPV Rt.-vel szemben támasztott privatizációs követelmények alól való kivonással" és a kormánybanknak töténő átadással kezdődött. Cégvezetők szerint a szétküldött körlevél félreérthető, és azt a látszatot keltheti, hogy a kormány klientúraépítésre használja fel a privatizációt.

Az ÁPV Rt. álláspontja ezzel szemben az, hogy a körlevél tartalma csupán a közgyűlések normatívák szerint történő lebonyolításához járul hozzá, és a napirendre kerülés nem jelenti a tisztségviselők tényleges lecserélését.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Sokasodó kételyek és kérdőjelek az MFB-törvény körül
(2001. március 9.)

Újabb kiváltságokat kaphat az MFB Rt.
(2001. február 12.)

Ajánlat:

Magyar Fejlesztési Bank Rt.