Levédték a makói vöröshagyma nevét

Vágólapra másolva!
Védett márka lett a makói vöröshagyma - nyilatkozta hétfőn Füleki László, a Hagyma Terméktanács titkára. A makói jelző, mint földrajzi árujelző kapott védelmet, ami azt jelenti, hogy a nevet csak a terméktanács tagjai és az integrált termesztési előírásokat betartó gazdák és gazdaságok használhatják. A névhasználat feltételeinek meglétét a Növényvédelmi és Talajtani Szolgálattal együtt a terméktanács ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

A tájkörzet nevét a szabadalmi hivatalnál jegyezték be, ahol elhelyezésre került a termék leírása, ami megadja a makói hagyma ideális termesztéstechnológiáját, minőségét és a csomagolás módját, valamint az ellenőrzés mibenlétét is. A védjegy segítheti az értékesítést, de egyben annak elérését is, hogy a tájkörzet termelői megfelelő minőségű terméket termeljenek.

A múlt évben a hagymatermés Magyarországon rosszabb volt az átlagosnál, mintegy 100 ezer tonna hagyma termett a szokásos 200 ezerrel szemben. Ennek oka a terméktanács titkára szerint, hogy az időjárás nem kedvezett a termelőknek. A hagymatermelő körzetekben volt belvíz, de aszály is egy éven belül. Így exportra nem is jutott a múlt évi termésből.

A magyar hagymatermesztők termésátlagai lényegesen elmaradnak a fejlett hagymatermelő országokétól, pedig a jó minőségű fajták már a termelők rendelkezésére állnak. Magyarországon hektáronként - adottságoktól függően - 20 tonna körüli a termésátlag, ami a legnagyobb hagymatermesztő országok termésátlagának csak 50-60 százaléka.

(MTI)