A tájkörzet nevét a szabadalmi hivatalnál jegyezték be, ahol elhelyezésre került a termék leírása, ami megadja a makói hagyma ideális termesztéstechnológiáját, minőségét és a csomagolás módját, valamint az ellenőrzés mibenlétét is. A védjegy segítheti az értékesítést, de egyben annak elérését is, hogy a tájkörzet termelői megfelelő minőségű terméket termeljenek.
A múlt évben a hagymatermés Magyarországon rosszabb volt az átlagosnál, mintegy 100 ezer tonna hagyma termett a szokásos 200 ezerrel szemben. Ennek oka a terméktanács titkára szerint, hogy az időjárás nem kedvezett a termelőknek. A hagymatermelő körzetekben volt belvíz, de aszály is egy éven belül. Így exportra nem is jutott a múlt évi termésből.
A magyar hagymatermesztők termésátlagai lényegesen elmaradnak a fejlett hagymatermelő országokétól, pedig a jó minőségű fajták már a termelők rendelkezésére állnak. Magyarországon hektáronként - adottságoktól függően - 20 tonna körüli a termésátlag, ami a legnagyobb hagymatermesztő országok termésátlagának csak 50-60 százaléka.
(MTI)