<P>Az áremelések ellenére gyenge évet zárt az agrárium</P>

Vágólapra másolva!
Tavaly az agrárágazat negyedakkora eredményt ért el, mint a magyar gazdaság vezető vállalkozásai - derül ki az agrárkamara értékeléséből. Bár az élelmiszerek ára drasztikusan emelkedett, a gazdák a termelés költségeinek növekedése és a terméskiesések miatt nem sokat nyertek a drágulással. Sőt piacaik egy részét más országok termelői foglalták el.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termelés szintje tavaly kritikus szintre süllyedt, így már a természeti csapások miatti hozamcsökkenések is felboríthatják az agrárpiaci egyensúlyt - állítja a Központi Statisztikai Hivatal számaira támaszkodva a Magyar Agrárkamara. A mezőgazdasági termelés tavaly 6-7 százalékkal esett vissza. 2000-ben 13 százalékkal kevesebb kalászos gabona került a magtárakba, napraforgóból viszont 38, burgonyából 36, cukorrépából pedig 32 százalékkal termett kevesebb, mint 1999-ben. Az állatállomány is alaposan megcsappant, sertésből 501 ezer darabbal, szarvasmarhából pedig 52 ezer darabbal tartottak kevesebbet a gazdák, mint két évvel ezelőtt.

Mivel a különféle alapanyagokhoz nehezebben lehetett hozzájutni, a feldolgozóknak mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk. A termelőknek ennek köszönhetően 22,5 százalékkal többet fizettek terményeikért, mint 1999-ben. A magyar gazdák az árrobbanásnak köszönhetően ma már annyit kapnak terményeikért, mint az Európai Unióban élő társaik. Ennek persze a magyar fogyasztók egyáltalán nem örülnek. Az alapvető élelmiszerek közül a sertéshús egy év alatt, idén márciusra 40, a tej 29, a fehér kenyér és a kristálycukor 20 százalékkal emelkedett. Újabb rossz hír a vásárlók számára, hogy az agrártermékkel ellentétben az élelmiszerek ára még nem érte el az európai szintet. Emiatt legkésőbb az uniós csatlakozás idején újabb jelentős mértékű élelmiszeráremelkedéssel kell számolni.

Furcsa módon az agrárium nem sokat profitált a számára kedvező folyamatokból. A mezőgazdaság részesedése a bruttó hazai termék (GDP) előállításából 4,5 százalékra csökkent. Nem is csoda, ha az agrár-GDP ennek alapján tavaly 3,5 százalékkal mérséklődött 1999-hez képest. Ugyanezen időszakban a nemzetgazdaság teljesítménye 5,2 százalékkal javult. A pénztelenség miatt az ágazat jövője is veszélybe kerül, hiszen a 2830 milliárd forint értékű teljes nemzetgazdasági beruházásból az agrárium 2,9 százalékkal részesedett. A mezőgazdaság egyre kevésbé nyújt biztos megélhetést a munkavállalók számára. Nemcsak azért, mert az itt dolgozók tavaly a nemzetgazdasági átlagnál havonta csaknem 30 ezer forinttal kevesebbet keresnek, de azért is, mert állásuk nagyon bizonytalan. 2000-ben például a becslések szerint csaknem 20 ezer munkahely szűnt meg az ágazatban.

A gyenge teljesítmény együtt járt a magyar agrártermékek piacainak szűkülésével is. A hazai fogyasztók, valószínűleg az áremelkedések miatt, az egy évvel korábbinál 3,6 százalékkal kevesebb élelmiszert vásároltak 2000-ben. Ez 1400 milliárd forintos hazai fogyasztással számolva 50 milliárd forintos bevételkiesést jelent. A piaci résbe azonnal benyomultak más országok termékei. Erre utal, hogy a magyar élelmiszer-behozatal egy esztendő alatt ugyancsak 3,6 százalékkal nőtt. Az exportbevételek is csökkentek, elsősorban azért, mert nem volt mit exportálni. A hazai agrárkivitel 2000-ben 2,2 százalékkal mérséklődött, miközben az ebből származó bevételek 44 millió dollárral estek vissza.

A KSH számai alapján a Magyar Agrárkamara elkészítette az ágazat mérlegét is. Eszerint a termelői árak növekedése miatt a gazdák 200 milliárd forinttal több bevételre tettek szert tavaly, mint 1999-ben. Sajnos azonban a termeléshez használt ipari anyagok drágulása ebből elvitt körülbelül 103-104 milliárd forintot. A termelők eredményességét tovább csökkentette a terméskiesésekből származó 70 milliárdos és az állatállomány fogyásából eredő 10 milliárdos veszteség. Az ágazat így csak 15 milliárd forintos nyereséget könyvelhet el 2000-re, ami ugyan jobb eredmény az 1999-ben számított 6 milliárd forintos veszteségnél, ám riasztó, ha azt vesszük figyelembe, hogy a távközlésben tevékenykedő Matáv Rt. ugyanezen időszakban nettó 69 milliárd forintos eredményt könyvelhetett el.

Mihálovits András

(Népszava)