A tervezettnél 100 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol az ÁPV Rt.

Vágólapra másolva!
Minimálisan 59 milliárd, kedvező esetben 77,6 milliárd forintos bevétellel számol az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. az idei üzleti tervében - hangzott el a vagyonkezelő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A költségvetésben még több mint 180 milliárd forint privatizációs bevételt terveztek. A legnagyobb bevételt ígérő tranzakciók között a Budapest Bank, a CD Hungary és a Bábolna Rt. állami tulajdonrészének, illetve az Antenna Hungária Rt. tartós állami tulajdonrész feletti részvénycsomagjának értékesítése szerepel. Az ÁPV Rt. egyelőre nem kíván megszabadulni a Richterben lévő részvénycsomagjától.
Vágólapra másolva!

A korábban közzétett tervek szerint az idén megszűnik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt, ezt figyelembe véve készült el - a tavalyi évhez hasonlóan két változatot tartalmazó - 2001. évi üzleti terv - tette közzé pénteken az ÁPV Rt. Mivel a magyarországi tömeges privatizáció lezárult, az ÁPV Rt. idei üzleti tervében sem szerepelnek már nagyléptékű privatizációs ügyletek. Megszűnt a privatizációból származó jelentős összegű bevétel lehetősége és így korlátozott a költségvetési törvényben előírt kötelezettségek és fejlesztési elképzelések fedezete - áll a közleményben.

Az ÁPV Rt. vagyonának összetétele átalakult, a szabadon értékesíthető vállalkozói vagyonnal szemben nagyobb arányt képviselnek azok a vagyonelemek, amelyek értékesítéséről a kormánynak kell döntetnie. Az idei privatizációs bevétel néhány nagyobb és több kis és közepes méretű tranzakciókból áll majd össze. A privatizációs szervezet tervei szerint a 2001-re tervezett legnagyobb, többmilliárdos nagyságrendű bevételt ígérő egyedi tranzakciók között a Budapest Bank Rt., a CD Hungary Rt., a Bábolna Rt. meglévő állami tulajdonrészének, illetve az Antenna Hungária Rt. tartós állami tulajdonrész feletti részvénycsomagjának értékesítése szerepelnek.

Az ÁPV Rt. már korábban jelezte, hogy várható bevételei nem fedezik a költségvetési törvényben előírt és lehetőségként megjelölt 180 milliárd forintos kifizetést - hangsúlyozta Faragó Csaba, a privatizációs szervezet elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: ezzel kapcsolatban együtt keresik a megoldást a Pénzügyminisztérium illetékeseivel, amiről részleteket nem mondott. Az ÁPV Rt. üzleti terve a vagyonkezelő hozzárendelt vagyonát illetően minimálisan 59 milliárd, optimális esetben 77,6 milliárd forintos bevétellel számol, míg az összes ráfordítások összege 57,56 milliárd forint. A 2001. évi feladatok ellátásához valamivel több mint 59 milliárd forint bevétel szükséges. Ebből mintegy 45,3 milliárd a tervezett privatizációs bevétel, és 5,6 milliárdot tesznek ki az ÁPV Rt. tulajdonában lévő cégektől befolyó osztalékbevételek. A bevételek többi része vagyonhasznosításból, tehát földhaszonbérleti és lízingdíjakból, kölcsönök visszafizetéséből és egyéb forrásokból származik. Az optimista tervváltozat 18,6 milliárd forinttal nagyobb bevétellel számol.

Az ÁPV Rt-hez tartozó 172 működő társaság saját vagyona január elsején 800 milliárd forintot, a 13 végelszámolás alatt álló cégéé pedig 320 millió forintot tett ki.

Az ÁPV Rt. üzleti terve 2001. évben 57,6 milliárd forint kiadást tervez. A költségvetési törvény szerint az ÁPV Rt. összesen 50 milliárd forintot használhat fel a privatizációval és vagyonkezeléssel kapcsolatos reorganizációs célú kifizetésekre, vagyontárgyak vásárlására és fejlesztési projektekre. Az ÁPV Rt. részére üzleti célú befektetésekre 15 milliárd forintot biztosít a költségvetési törvény. Az ÁPV Rt. kiadásai az üzleti tervben a bevételi oldalhoz kell igazodjanak, így az üzleti célú befektetések és reorganizációs kiadások nem érik el a 20 milliárd forintot, vagyontárgyak vásárlására és fejlesztési projektekre pedig valamivel több mint 17 milliárd forintot költ a tervek szerint 2001-ben a vagyonkezelő szervezet.

Az ÁPV Rt. a privatizációk és a vagyonkezelés során vállalt későbbi kötelezettségeire tartalékalapot köteles képezni. A sajtóközlemény szerint a privatizációs tartalék jelenleg 25,7 milliárd forint készpénzből, a gázközmű-vagyon rendezéséhez adott államkötvényekből, valamint a társadalombiztosítástól megvásárolt, és az ÁPV Rt. saját tulajdonában lévő, a Richter Gedeon Rt. részvényeinek összesen 25,2 százalékát kitevő csomagból és Mol-részvényekből áll.

A Dunaferrel kapcsolatban Faragó Csaba leszögezte, hogy a kormányzat és az ÁPV Rt. közös célja a társaság saját erőből történő megsegítése. Nem tervezzük, hogy magánbefektetők bevonásával javítsunk a cég tőkehelyzetén - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Faragó Csaba hangsúlyozta, hogy a Hungaropharma privatizációjánál a magyar piac védelmét célozták meg. Ennek érdekében a magyar gyógyszergyártókat, forgalmazókat tömörítő gyógyszerész társadalmat kívánják olyan szövetségbe tömöríteni, ami egységesen lépne fel a privatizációs folyamatban, így Faragó Csaba szerint van esély arra, hogy magyar kézben maradjon a társaság.

Az Antenna Hungáriával kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a privatizációs szervezet a kormány iránymutatására vár. Nem hagytak kétséget afelől, hogy ez a tőzsde gyengélkedése miatt nem egy újabb tőkepiaci értékesítést jelentene, inkább stratégiai befektetők bevonását tartanák reálisnak.

Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Richter részvénycsomagot nem kívánja a kormányzat értékesíteni, hanem mint azt az elnök-vezérigazgató elmondta, a későbbiekben a részvények hozadékából a tudományos kutatómunkát támogatnák. Faragó Csaba hangsúlyozta, hogy konkrét elképzelés még nincs, de lehetőségként jelölte meg a részvénycsomagok alapítványba történő elhelyezését és az osztalék felhasználását a tudomány támogatására.

A Malév-dolgozók béremelésére vonatkozó kérdéssel kapcsolatban az ÁPV Rt. egy olyan jó kompromisszumot támogat, amely a dolgozók és a munkáltatók közötti egyezségen alapul. A sajtótájékoztatón elhangozott, hogy az ÁPV Rt. bízik benne: a dolgozók támogatják a Malév reorganizációs programját. Elismerték ugyanakkor, hogy a tulajdonosi álláspont is a bértömeg szinten tartását fogalmazza meg, ám ez nem egyenlő a 0 százalékos keresetnövekedéssel. A légitársaság reorganizációs programját az ÁPV Rt. igazgatósága első olvasatban már tárgyalta és a Malévnál történő egyeztetések után készülhet kormány-előterjesztés a javaslatból. Az ÁPV Rt. vezetése úgy látja, hogy a Malév ugyan súlyos pénzügyi problémákkal küzd, ám nem tartják reménytelennek a helyzetet.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.

Korábban:

Az ÁPV Rt.értékesíti a CD Hungary Rt.-t
(2001. április 6.)

Pert indít a főváros az ÁPV Rt. ellen
(2001. március 20.)

Megtartja korábbi tisztségeit az ÁPV Rt. új vezetője
(2001. március 6.)

Százmilliárddal kevesebb bevételre számít az ÁPV Rt. új vezetője
(2001. március 5.)