<P>Összekötnék a német panelhitelt a Széchenyi-terv pályázatával</P>

Vágólapra másolva!
Várhatóan összekötik majd a Széchenyi-terv egyik pályázatával a német panelhitelt. Szakértők szerint így növelni lehetne a kétszeri határidő-módosítás ellenére is sikertelen német konstrukció népszerűségét. Ezért a tervek szerint az iparosított épületek felújítására felhasználható állami támogatáshoz panelhitelből teremthetnék elő az önrészt a lakók. Érdekvédelmi vélemények szerint ezután sem lesz népszerűbb a német pénz.
Vágólapra másolva!

Össze kellene kötni a Széchenyi-tervvel az évek óta kihasználatlan német panelhitelt. Talán akkor elfogyna a keret, ha az iparosított technológiájú épületek felújítását célzó támogatást igénylők egyidejűleg kaphatnának pénzt a német panelhitelből is - véli Sebestyén Ágnes, a Gazdasági Minisztérium főtanácsadója. Ha ugyanis összekapcsolható a két támogatási forma, a Széchenyi-terv pályázathoz szükséges önrészt előteremthetnék hitel révén is. Így a beruházási költség egyharmadát finanszíroznák a német panelhitel révén a lakók. A Széchenyi-terv pályázati kiírása szerint ugyanis egyenlő arányban kell megosztani a kiadásokat az önkormányzat, a lakó és az állam között.

Érdemes azonban megfontolni, hogy bizonyos mértékig megváltoztassák a feltételeket - mondta Sebestyén Ágnes. A német panelhitel műszaki előírása ugyanis szigorúbb a hazai támogatásénál. Előbbi esetben csak akkor folyósítható a hitel, ha teljes egészében megfelel a felújított otthon a hőtechnikai előírásoknak. Ezen a szigorú követelményen enyhíteni kellene: a Széchenyi-tervhez hasonlóan lehetővé kellene tenni, hogy a lakó külön-külön vágjon bele a nyílászárók, a pince és a tetőfödém korszerűsítésébe, illetve más szigetelési munkálatokba. Így ugyanis a költségek csökkenthetők. Mindehhez azonban előbb meg kellene hosszabbítani a német panelhitel határidejét.

Március 20-án lehetett ugyanis utoljára beadni a kérelmeket. A meghosszabbítást szinte azonnal be lehetne vezetni. Ha ez kizárólag a határidő változtatása, akkor ez csak megegyezés kérdése. Ha a kormányhatározat módosítása is szükséges, a tárcaközi egyeztetések miatt elhúzódhat a folyamat. A Népszava információi szerint még a héten tárgyal a Gazdasági Minisztérium (GM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a hosszabbításról. Mint ismert, az MFB még 1996-ban kötött megállapodást német partnerintézetével, a Creditanstalt für Wiederaufbauval arról, hogy a német állam 30 millió márka (akkori áron 3 milliárd forint) értékben támogatást nyújt a magyar panelépületek fűtéskorszerűsítéséhez.

A kétszeri hosszabbítás ellenére is csak a pénz egyharmada fogyott el: március 20-ig 950 millió forintot hívtak le a számláról - tudta meg a Népszava Tarnóczy Lászlótól, az MFB szóvivőjétől. A német hitel folyósításának egyik feltétele, hogy legfeljebb a költségek 75 százalékát lehetett e forrásból igényelni. Sokak szerint ez is egyik oka volt a sikertelenségnek. Mások úgy vélték, a panelhitel azért nem keresett, mert meghatározza a munkálatok sorrendjét. Így csak olyan háznál lehet fűtéskorszerűsítésre költeni, amelynél az ennél jóval drágább külső szigetelés hiánytalan.

Az érdekvédők viszont úgy gondolják, a két forrás összekapcsolása nem oldja meg a problémát. - Ennek ellenére sem fogják tudni többen igénybe venni a német pénzt, hiszen a magyar pályázat nem működik hatékonyan - szögezte le Battha Pál, a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének elnöke. Eredménytelen tehát összekapcsolni a forrásokat. A szándék üdvözlendő, ám a gyakorlatban nem lehet kivitelezni. Semmi remény nincs tehát arra, hogy az újabb határidő-módosítás révén érdemben növelni lehetne a német panelhitel iránti érdeklődést, hiszen a Széchenyi-terv nem jelent ösztönző erőt.

Holubár Zita

(Népszava)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium