Továbbra is az export a gazdaság fő hajtóereje

Vágólapra másolva!
A februári adatok szerint az ipari termelést továbbra is az export határozza meg, ugyanakkor a belföldi kereslet termelésélénkítő hatása gyengült - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szombati összefoglalójában. Februárban az ipari termelés és export trendje növekedett, míg a belföldi eladásoké stagnált.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához képest a termelés 10,4 százalékkal, a januárinál kisebb ütemben nőtt. A kéthavi növekedés 13,1 százalék, ami döntően az export 23,6 százalékos bővülésén alapult.

A belföldi eladások két hónap alatt 5,5 százalékkal, ezen belül februárban 2,5 százalékkal emelkedtek. A KSH összesítése szerint az ipar belföldre elsősorban továbbfelhasználási és beruházási célra növelte eladásait 19-19 százalékkal, míg a fogyasztási cikkeket előállító ágazatok eladásai 3,6 százalékkal bővültek.

Az energetikai szektor termékei iránt a belföldi kereslet az első két hónapban 10 százalékkal kisebb volt, mint tavaly. A kőolaj-feldolgozóipar belföldi eladása 15 százalékkal csökkent. Az ország teljes energiafelhasználása januárban kevesebb, februárban kissé több volt a tavalyinál, a kéthavi felhasználás fél százalékkal csökkent.

Az építőipari termelés februárban 5,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a kiigazított adatok szerint, az előző év azonos időszakához viszonyítva - kiigazítatlan adatok alapján - a növekedés 8,7 százalék volt. Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 54 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél.

Mezőgazdasági termékekből 2001. január-februárban 2,7 százalékkal többet vásároltak fel, mint egy évvel korábban. Az élő állatok és állati termékek felvásárlása január-februárban 2 százalékkal nőtt, ezen belül az élő állatok értékesítése stagnált. A vágóbaromfi felvásárlása 30 százalékkal nőtt, miközben a vágósertésé 8,6 százalékkal, a vágómarháé 40 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi forgalom az első két hónapban 7,8 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőttihez képest. A növekedés, az üzemanyag kivételével, minden nagyobb tevékenységi csoportban megfigyelhető volt. Az üzemanyagok eladása 5 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi mérleg hiánya februárban 140 millió dollárral nőtt, és 730 millió dollárt, 780 millió eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg hiánya - az MNB adatai szerint - január-februárban 291 millió euró volt. A deficit alakulásában szerepet játszottak a reálgazdasági mérleg romló, továbbá a jövedelem- és transzfermérleg javuló egyenlegei. A fizetési mérleg egyensúlyát leginkább az árudeviza-forgalom kéthavi kiugróan magas, 447 millió eurós behozatali többlete befolyásolta. A nem adóssággeneráló forrás beáramlás az első két hónapban a folyó hiány egyharmadát finanszírozta. Tavaly január-februárban a deficit 1,2-szeresét kitevő nettó tőke áramlott be az országba. Február végén a nemzetgazdaság bruttó külföldi adósságállománya, beleértve a tulajdonosi hiteleket is 33,8 milliárd euró volt, 3,5 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Februárban az előző hónaphoz képest az ipari termelői árak 0,7 százalékkal nőttek, a belföldi értékesítési árak emelkedése ezen belül 0,8 százalékot tett ki. A múlt év februárjához képest az ipari termelői árak 9,8 százalékkal, ezen belül a belföldi értékesítésben 12,9 százalékkal, az exportértékesítésben 7,1 százalékkal emelkedtek.

(MTI)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed Makró-rovata