Az idegenforgalom bevételei 21 százalékkal nőttek az első negyedévben

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az idei év első negyedében mintegy 767 millió euró bevétel származott az idegenforgalomból, ami 21 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ebben az időszakban összesen 816 ezer vendéget regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 371 ezer volt külföldi. A külföldi vendégéjszakák 90 százalékát szállodákban regisztrálták, a belföldi vendégeknek pedig 80 százaléka töltötte az éjszakát ilyen típusú szálláshelyeken.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetési mérleg adatai szerint az idegenforgalomból 767 millió euró bevétel származott az első negyedévben, 21 százalékkal több mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az év első három hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 816 ezer vendéget és 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, mindkét esetben 4 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Az egy évvel korábbihoz képest a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált külföldi vendégek száma 6,4 százalékkal nőtt és elérte a 371 ezret, az általuk eltöltött vendégéjszakáé pedig 11 százalékkal 1,1 millióra emelkedett. A belföldi vendégek száma elérte a 445 ezret, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 1,1 millió volt, ami nem mutat eltérést 2000 azonos időszakához képest.

A statisztikusok szerint a külföldi vendégforgalom-növekedés alapvetően a szállodákban történt. Ebben a szállástípusban regisztrálták a vendégéjszakák 90 százalékát. Az összes vendégforgalom több mint felét budapesti kereskedelmi szálláshelyek fogadták. Országosan a vendégéjszakák 64 százalékát az Európai Unióból érkezett vendégek töltötték el.

A KSH jelentése szerint a belföldi vendégforgalom 88 százaléka szálloda típusú egységekben realizálódott, ahol 3 százalékkal mérséklődött a vendégéjszakák száma, amit a turistaszállók és ifjúsági szálláshelyek 15, illetve 6 százalékos növekedése nem tudott ellensúlyozni. A főváros kereskedelmi szálláshelyein 11 százalékkal csökkent a belföldi vendégek és 5 százalékkal a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az első negyedévben 5,7 millió külföldi látogató érkezett az országba, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A januártól márciusig tartó időszakban 2,3 millió magyar határátlépést regisztráltak. A forgalom összesen 2, a jelentős határszakaszokon, Ausztria felé 7, Szlovákia felé 4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal