<P>Az EU Bizottság üdvözli az amerikai húsimport-tilalom feloldását</P>

Vágólapra másolva!
Oroszország után az Egyesült Államok is feloldotta az Európai Unióból származó hús- és állatimport-tilalmat - erősítette meg a hétvégén az Európai Bizottság a pénteki amerikai bejelentést, amely a marhahúsra továbbra is fennálló tilalom miatt gyakorlatilag csak a sertés és sertéshús bevitelével kapcsolatos könnyítést jelent.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a száj- és körömfájás járvány kitörése nyomán vette tilalom alá a hús- és élőállat importot.

Franz Fischler az unió agrárbiztosa és David Byrne egészségügyi biztos egyaránt üdvözölte a tilalom feloldását, amellyel - mint mondták - az Egyesült Államok elismerte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az EU tett a járvány visszaszorítására.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium pénteken jelentette be, hogy az uniós országok nagy részéből, Ausztriából, Dániából, Belgiumból, Finnországból, Németországból, Olaszországból, Luxemburgból, Portugáliából, Spanyolországból, valamint Svédországból származó hústermékekre és élőállatra feloldja a tilalmat, amely azonban öt állam - Franciaország, Hollandia, Görögország, Írország és Nagy-Britannia - esetében egyelőre fennmarad.

Az intézkedés lényegileg csak a sertéshús importot befolyásolja, mert a marha és marhahús esetében továbbra is érvényes a szivacsos agysorvadás megbetegedések nyomán bevezetett importtilalom.

(MTI)