<P>Válságban van a magyar borgazdaság</P>

Vágólapra másolva!
A Magyar Borgazdaság Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a borszakma a bor jövedéki adójának eltörlését, illetve a 25 százalékos áfa 12 százalékosra való mérséklését javasolja. A szakemberek szerint a hazai borgazdaság - a támogatási rendszer elégtelen volta miatt - válsághelyzetbe került, ezért a borexport radikálisan csökkent az elmúlt években. 
Vágólapra másolva!

A borszakma kezdeményezi, hogy töröljék el a bor jövedéki adóját, valamint a borokra kivetett forgalmi adót is mérsékeljék a jelenlegi 25 százalékról 12 százalékra - mondta Sümegi József, a Magyar Borgazdaság Szövetség elnöke csütörtökön, a szövetség budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiss László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kifejtette: válsághelyzet alakult ki a magyar borgazdaságban, mivel elégtelen a támogatási rendszer. Emiatt az elmúlt négy évben a borexport drasztikusan csökkent.

A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg Magyarországon a borágazat a költségvetés nettó befizetője, ugyanis 10,3 milliárd forintot fizet be a büdzsébe, és onnan csak mintegy 7,4 milliárd forintot kap vissza.

A borágazat mintegy 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a jövedéki adók összességéhez, és további 8 milliárd forintot áfát fizet a költségvetésbe, 500 millió forint a zárjegy-illeték, 100 millió forint a társasági nyereségadó befizetés és 300 millió forintot tesz ki a hegyközségi járulék összege.

A borszakma sérelmezi, hogy a jövedéki törvény ugyanazokat a szabályokat tartalmazza a borra vonatkozóan, mint más jövedéki termékek esetében.

A szakértői vélemények szerint legalább 100 ezer hektárra kellene növelni a szőlőültetvények területét azért, hogy Magyarország ne szenvedjen hátrányt az EU-ba való belépéskor. Jelenleg Magyarországon a nyilvántartott szőlőterület 128 ezer hektár, ám ebből nem egészen 90 ezer hektár a művelt terület.

Kiss László szerint az ültetvények elöregedtek, 60 százalékuk megérett a cserére. Amennyiben ez nem történik meg rövid időn belül, úgy Magyarországon 40-50 ezer hektárra csökken a termő szőlőterület.

A HNT elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországnak az uniós csatlakozást követően már nem lesz módja szőlőtelepítésre. Ezért az ültetvényfelújításokat most kellene elvégezni.

(MTI)